Magas-Tátra, Balaton, Tisza-tó, Budai-hegyek – nyomkövetés túrák közben

Valószínűleg már mindenki számára világos, hogy nyomkövetésről nem csak a szó klasszikus értelmében beszélhetünk. A flottakövetésen, üzemanyagmérésen túl a GPS alapú eszközök számos alkalmazási területét ismertettük már blogunkban. Ebben a hónapban kollégáink terepen is tesztelték az IneTrack nyomkövető rendszerét, erről készült mostani összeállításunk.

Pityu egy 4 napos hosszú hétvégét töltött el Lengyelországban, a Magas-Tátrában. Céljuk a városnézésen túl a túrázás és egyéb szabadidős tevékenységek voltak. Sajnos minden nap esett az eső, de ennek ellenére egyik nap  körbesétálták a Morskie Oko tengerszemet. Az utolsó napon a Dunayec folyón tutajoztak egyet. A folyó a szlovák és a lengyel határon kanyarog végig, ami a GPS tracker által rögzített útvonalon is jól látszik. Érdekesség, hogy az idegenvezető azt mondta nekik, hogy az út kb. 2 órás lesz és 18 km, ami az ottani nemzeti park területén vezet végig. Visszanézve az útvonalat kiderült, hogy 2 óra 2 perc volt a tutajozás, szóval elég jól becsültek, ugyanakkor csak 14,58 km tettek meg.

A nyomkövető rendszer alkalmazása hasznosnak bizonyult, mert utólag, egyben lekérdezve a 4 napos útvonalat nagyon jól látszottak a közbeiktatott pihenők, illetve a megtett szintkülönbség is. Jó volt visszanézni, hogy mennyi ideig tartott körbeérni a tavon, mennyi volt a szállás és vacsora helyszíne közötti távolság.

Pityu egy MT90 személykövetőt vitt magával nemzetközi csomaggal, így határokon túl is megfelelően működött a nyomkövetés. A real-time pozícióját pedig megosztotta hozzátartozóival, így otthon sem aggódtak: tudták, hogy útközben minden rendben van.

Tomi egy új szoftver tesztelése céljából vitte magával az MT90 kézi trackert egy Balatoni körútra. Azt mondta, nem bánta meg, mert utólag sok hasznos információt tudott kinyerni a rendszerből, például: maximum sebesség, szintemelkedés, etapok hossza, és hogy hol történtek megállások. Sőt arra is csak hazaértük után derült fény, hogy egy hibás kanyar miatt 10 kilométerrel többet tekertek a kelleténél. Ez valószínűleg soha nem derült volna ki, ha nincs nála nyomkövető.

A Balatonra kollégáink közül többen is fognak még idén tekerni menni, ezért egy a geocaching-hez hasonló kis játékot is kitaláltunk. Tomi az út során elrejtett egy kis meglepetés csomagot. A csomag helyszínén megnyomta a tracker SOS gombját, így térképen is jól látszik, hol kell majd keresnünk.

UPDATE: 25 nappal Tomiék balatoni kerékpár-körútja után Gáborék is ott jártak, és megtalálták az elrejtett tárgyat, egy matchboxot.

Az összesen 14 főből álló társaság 4 nap alatt tette meg kerékpárral a közel 220 km-es utat a hőségben:

Judit nemrég kezdett el teljesítmény-túrákra járni a Budai hegyekbe, a Pilisbe, Börzsönybe állóképességének javítása érdekében. A mostani túra során a magas szintkülönbség ellenére igyekeztek a magas átlagsebességre menni. Ezért volt számukra fontos egy olyan alkalmazás, ami folyamatosan méri a pozíciót, magasságot, és a pontos útvonalat, a megtett időt.

A legfontosabb adat pedig a szintkülönbség és az átlagsebesség. A túra alatt használták a Runkeeper nevű alkalmazást, és az általunk nemrég bemutatott ingyenesen használható IneTrackert is. A tapasztalat pedig azt mutatja, hogy az IneTrack által alkalmazott OpenStreetMap térkép sokkal jobban teljesített, ugyanis a térképen az összes erdei turistaút is megtalálható.

Mi pedig a múlt hétvégén a Tisza-tavat kerültük meg szintén kerékpárral. A túra során mi is az ingyenes IneTrackert használtuk. Az egyik leghasznosabb funkció nálunk is a real-time pozíció megosztás volt, így otthonról is követni tudták, merre járunk. A térképen tökéletesen vissza lehet követni, hogy hol történtek a szendvicsfogyasztások, illetve, hogy Kiskörénél miért tévedtünk el. A túra végén már kezdett merülni a telefon, ezért a pozícióbeküldés gyakoriságát az alkalmazásban található potméter segítségével csökkentettem. Így már nem lett annyira pontos az útvonal, de arra jó volt, hogy élőben lehessen követni pillanatnyi pozíciónkat.

Úgy gondolom a nyomkövetés ilyen céllal történő felhasználása rendkívül hasznos és érdekes információkkal tud szolgálni. Ha szeretnéd te is kipróbálni, először az ingyenes Androidos alkalmazásunkat javaslom. Később, ha hosszabb üzemidőre, további szolgáltatásokra, gépjármű gyújtásérzékelésre, vagy ajtónyitás-detektálásra lenne szükséged akkor érdemes lehet egy erre a célra készített hardvert vásárolni.

Te is voltál túrázni? Érdekes helyeken jártál? Küldd be beszámolódat és az útvonaladról készült képernyőképet a community@inepex.com címre!

 
inetrack , , , , , , ,

Comments are currently closed.

Egy hozzászólás - “Magas-Tátra, Balaton, Tisza-tó, Budai-hegyek – nyomkövetés túrák közben”