Gyerek-nyomkövetés már Magyarországon is?

Egy pécsi iskolában merült fel az ötlet, hogy nyomkövető programot telepítsenek az ottani diákok okostelefonjára, melynek segítségével szüleik bármikor ellenőrizhetik, merre jár éppen gyermekük. De meddig mehet el egy szülő kiskorú gyermeke felügyeletében?

A technológiai fejlődésnek hála a nyomkövetésnek már nincs gyakorlati akadálya, elég egy egyszerű alkalmazás, melyet a diákok telepítenek telefonjukra, s máris látható, hol tartózkodnak éppen. Ennek eredményeképpen egyre jobban terjed a nézőpont, miszerint egy szülőnek joga van folyamatosan tudni, merre is jár gyermeke valójában. Múlt heti cikkünkben például az iskolabuszok nyomkövetéséről írtunk, melyet Amerikában terveznek bevezetni a gyerekek ellenőrzésére.

A kérdésről a pécsi iskolában egyelőre szavazás indult, körülbelül hasonló arányban érkeztek egyetértő és nem egyetértő szavazatok – ez után az illetékesek feladata eldönteni, hogy bevezetik-e a rendszert.

A kérdéskör inkább személyiségi jogi szempontból tekintve aggályos, hiszen felmerül a kérdés, hogy vajon mit szól egy kamasz a folyamatos szigorú szülői felügyelethez. A törvényben leírtak alapján a szülő gyakorlatilag korlátlan joggal rendelkezik 18 év alatti gyermeke felügyelete kapcsán, amennyiben ezt biztonsága érdekében fontos tényezőnek tartja. S manapság nem nehéz indokot találni, elég ha a gyerekrablásokra, eltűnésekre gondolunk. A gyermek rendelkezési jogát tekintve ez ugyanolyan korlátozás, mint például a korhatáros médiatartalmak.

Bár a fentiek alapján a törvény lehetővé teszi a kiskorúak nyomkövetését, továbbra is aggályos terület marad, hiszen a szülő-gyerek kapcsolatot jelentősen befolyásolhatja ez a lépés. A folyamatos nyomkövetés ugyanis sugallhatja a gyerekeknek azt is, hogy szüleik nem bíznak bennük, s ily módon korlátozzák szabadságukat.

A döntés előtt tehát mindenkinek magának kell mérlegelni azt, hogy ez milyen hatással lehet a szülő-gyerek kapcsolatra, s ennek legmegfelelőbb módja a kiskorú megkérdezése, a közös kompromisszumkeresés.

tech , , ,

Comments are currently closed.

Egy hozzászólás - “Gyerek-nyomkövetés már Magyarországon is?”