Gyerek-nyomkövetés az iskolabuszokon

Az Egyesült Államokban új iskolabusz-nyomkövető rendszert fejlesztettek ki, melynek segítségével könnyedén megmondható, hogy hol szállt fel vagy le gyermekünk, illetve hogy éppen kik tartózkodnak a buszon.

A rendszer bevezetésére azért volt szükség, mert a legtöbb amerikai szülő aggódik, amikor gyermeke egyedül kezd iskolába járni, még ha ezt iskolabusszal teszi is.  Mi van, ha rossz helyen száll le? Vagy ha baleset éri, esetleg eltérítik a buszt? Az új rendszer hatékony megoldást kínál az ilyen és ehhez hasonló eseményekre.

Az új nyomkövető rendszer  a gyerekeknek minden fel- és leszállásnál használniuk egy biometrikus de érintésmentes tenyér-leolvasót, majd az adatok (ki tartózkodik a buszon, hol szállt fel és le, merre jár a busz, stb.) felhő-alapú technológia segítségével eltárolásra kerülnek. Így, ha például baleset éri a buszt, vagy eltűnik egy gyerek, azonnal meg lehet mondani, ki mikor és hol szállt le vagy fel, mely gyermekek tartózkodnak a buszon, és azonnal értesíthetők a hozzátartozók is.

A gyermekek nyomkövetése egyébként meglehetősen érzékeny személyiségi jogi terület, hiszen a 18 év alattiak esetében a szülők feladata eldönteni, hogy a gyermek biztonságát szem előtt tartva melyek a szükséges óvintézkedések. Ez a határ azonban szubjektív és képlékeny, törvényileg pedig nincs pontosabban szabályozva, így megszabásánál a szülőknek körültekintően kell eljárni, hogy ne sértsék meg saját hozzátartozóik személyiségi jogait.

érdekes , , , ,

Comments are currently closed.

Egy hozzászólás - “Gyerek-nyomkövetés az iskolabuszokon”