5 gyakori terület GPS nyomkövetésre

A GPS alapú helymeghatározás – sokoldalúságának köszönhetően – ma már az élet egyre több területén játszik szerepet. Ebben a cikkben az öt legelterjedtebb felhasználási módot mutatjuk be.

1. Outdoor sportok

Egyre inkább elterjedőben van a sportoláshoz GPS alapú mobil alkalmazások használata, talán a legismertebb közülük a Runkeeper. Segítségükkel sportteljesítményünk minden szinten mérhetővé válik.

Az ilyen és ehhez hasonló alkalmazásokkal általában a következőkről kaphatunk képet:

  • megtett út, eltelt idő

  • pillanatnyi- és átlagsebesség

  • pulzusszám, elégetett kalória, stb.

Az alkalmazás segítségével nem csupán visszanézhetjük teljesítményünket és képet kaphatunk fejlődésünkről, de különböző dimenziók mentén célokat állíthatunk fel magunknak.

 

2. Továbbfejlesztett ügyfél-kiszolgálás

Az üzleti életben is számos területen nyújthat segítséget a GPS alapú nyomkövetés, legyen szó személyszállításról, csomagküldésről, vagy akár idegenvezetésről.

A helymeghatározás, illetve az azonnali, real-time nyomkövetés elképesztő mértékben emelheti az ügyfélkiszolgálás színvonalát. Elég csak a taxizásra gondolnunk, ahol nyomkövető berendezésekkel tovább csökkenhető a válaszidő, de ugyanez igaz a csomagküldésre is, hiszen bármikor ellenőrizhetjük, merre jár éppen küldeményünk.

3. Gyerek nyomkövetés

Bár ez a terület bőven rejt magában személyiségi jogi kérdéseket, a gyerekkövetés mégis egyre inkább elterjedőben van, különösen az Egyesült Államokban – s a sok eltűnt gyermek miatt ez talán érthető is.

Az okostelefonok világában ugyanis mi sem könnyebb, mint egy egyszerű alkalmazással követni gyerekünket, s a baj bekövetkezte esetén valóban komoly segítséget nyújthat a helymeghatározás.

4. Vagyontárgy nyomkövetés

A GPS nyomkövetés nem csupán emberek, vagy mozgó tárgyak esetén jelenthet segítséget, de védelmet nyújthat nagyértékű tárgyak számára is – az értékes festményektől kezdve a légkondícionálón keresztül az aggregátorokig gyakorlatilag bámi ellátható nyomkövetővel.

Ezek bérbeadása esetén különösen jó szolgálatot tehet a helymeghatározás, hiszen amellett, hogy biztonságban tudhatjuk értékeinket, a nyomkövetővel ellátott berendezések biztosítási díja is alacsonyabb lesz.

5. Munkatárs felügyelet

Egy vállalatnak komoly pénzkiesést jelenthet egy-egy nem megfelelően dolgozó munkatás, vagy a jogtalanul használt céges autó üzemanyagköltsége.

A nyomkövetés segítségével azonban – amellett, hogy növelhetjük munkatársaink biztonságát – lehetőségük nyílik ellenőrizni munkatársaikat, optimalizálni munkaidejüket és megelőzni a jogosulatlan cégautó-használatot.

 
érdekes, üzlet , , , , ,

Comments are currently closed.