Már a Waze-en a BKK közlekedési információi

November 28-tól már a BKK közlekedési információi is elérhetők a világ egyik leggyorsabban fejlődő közösségalapú közlekedési és navigációs alkalmazásában, a Waze-en. Budapest a harmadik európai nagyváros, amelyiknek közlekedési információi gazdagítják a Google tulajdonában lévő alkalmazást.

Korábbi bejegyzésünkben bemutattuk már a Waze-t, a BKK Futárhoz hasonló, valós idejű adatokat megosztó rendszert, amely az úton lévőknek nyújt segítséget és percre pontos közlekedési információkat. A GPS alapú útvonaltervező a felhasználók által elért átlagsebességet figyelembe véve választja ki az ideális útvonalat. A Waze segítségével Budapesten már több mint 57 ezer ember navigál útközben, gyűjti és az interneten közzéteszi a rögzített közlekedési és forgalmi változásokat.

Mostantól a kozut.bkkinfo.hu oldalon elérhető forgalmi változások is megjelennek majd a Waze élő térképén, melynek útközbeni használatához csupán egy internetes eléréssel rendelkező okostelefon vagy táblagép szükséges. A Waze a BKK információi alapján már a tervezett forgalomkorlátozások életbe lépésekor figyelembe veszi azokat az útvonaltervezéskor, vagyis nem kell megvárni, amíg egy felhasználó (wazer) terelést vagy lezárást jelez a többi közlekedőnek. A közúti közlekedést nehezítő akadályok ezentúl nem tűnnek el az interaktív térképről akkor sem, ha a felhasználók nem adnak róla jelzést; mindaddig láthatók maradnak, amíg az adott korlátozások érvényesek. A hamarosan a BKK logójával is jól azonosítható forgalomkorlátozásokról a felhasználók ugyancsak adhatnak egymásnak visszajelzést, fotókat, illetve megoszthatják egymással az előre nem látható változásokat.

A fejlesztéseknek köszönhetően létrejött egy olyan informatikai alap, mely lehetővé teszi, hogy a valós idejű adatokkal és a hatékonyabb információáramlással egyszerűbbé váljék a városban utazók közlekedése. Az együttműködés a BKK alapelvei között szereplő „nyílt adat filozófia” alapján valósul meg. Ennek lényege, hogy a közlekedés szervezésekor és üzemeltetésekor keletkező, a közösség számára értéket képviselő adatokat más informatikai fejlesztőkkel is megosztjuk, hogy ezeket minél többen elérjék. Így a BKK Info és a BKK Futár adatai sokkal több emberhez jutnak el, mintha egyedül csak a BKK weboldalán vagy mobilalkalmazásain jelennének meg.

Ezzel a BKK Európában harmadikként csatlakozott a Waze Connected Citizens elnevezésű kezdeményezéshez, mely a tengerentúlon már sok nagyvárosban könnyíti meg a közlekedést. Budapest közlekedésszervezője ezzel Rigával és Barcelonával együtt megelőzte például Berlint, Londont és Párizst is. BKK által átadott adatokkal, az úton lévők gyorsabban és biztonságosabban juthatnak el céljukhoz. a wazerek által megosztott valós idejű közlekedési információkkal pedig a BKK forgalomszervező munkája is hatékonyabbá válik.

forrás: bkk.hu

 

hasznos, mobil, tech , , , ,

Comments are currently closed.