Waze, ez a közösségi navigáció nagyon megy!

Lássuk be, az elmúlt években a közösség ereje nagymértékben átalakította az informatikai és mobil megoldásokat. A fórumok, a Facebook, a Twitter, vagy az Instagram mind olyan szolgáltatások, melyek a mögöttük álló közösségek nélkül nem működhetnének. Térképes szolgáltatásoknál írtunk már az OpenStreetMap-ről, most a közösségi navigációról híres Waze-t vesszük górcső alá.

A Waze lényege, hogy az utakon éppen navigáló autósok megosztják egymással, hogy például hol van dugó, vagy hol találkoztak balesettel, esetleg rendőrrel. Az izraeli cég, melyet nemrégiben felvásárolt a Google, szinte minden mobil platformra elérhetővé tette szoftverét, így a mobil alkalmazás letölthető Androidra, iOS-re, BlackBerry-re és Symbianra is. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy már több mint 20 millióan használják a programot világszerte. A Waze tehát abban különbözik a hagyományos GPS alapú navigációs szoftverektől, hogy közösségi alapon működik, vagyis a felhasználók által elért átlagsebességek alapján tervezi az útvonalat és szolgáltat valós idejű forgalmi információkat

További hasznos funkció, hogy az autósok által megtett útvonalak alapján maga a térkép is folyamatosan fejlődik, ezáltal sokkal pontosabban tud navigálni a friss információknak hála.

A Waze szabadon letölthető és használható bárhol a világon, de csak néhány ország rendelkezik teljes térképpel, míg a legtöbb országban még szükséges, hogy a felhasználók rögzítsék az utakat és szerkesszék a térképet. A szolgáltatást idehaza is sokan használják, van egy külön Waze Magyarország Csoport is, mely itthon kívánja népszerűsíteni a szoftvert.

Fontos változás, hogy 2013. augusztusától a Waze-ben a közösség által bejelentett és a rendszer által elfogadott forgalmi események átkerülnek a Google Maps forgalmi adatai közé is. A balesetek, lezárások, terelések, útfelújítások eddig csak következtethetőek voltak a rutinos Google Maps felhasználók számára, amennyiben ismerték az adott környék szokásos forgalmi viszonyait, illetve az ezekhez tartozó színezéseket. Mostantól ezek az esetek külön jelölve lesznek a Maps-en is és a tervezőalgoritmus is figyelembe veszi őket.

A Google Maps – Waze integrációt egyelőre csak Dél-Amerika, Mexikó, az USA, az Egyesült Királyság, Franciaország, Svájc és Németország autósai élvezhetik.

mobil, tech , , ,

Comments are currently closed.

Egy hozzászólás - “Waze, ez a közösségi navigáció nagyon megy!”

  • […] óta elérhető új Google Maps-et egy ideje már meghívó nélkül is ki lehet próbálni. A Waze integrációt és térképszerkesztőt kapott szolgáltatás nemrég az androidos mobilokon is frissült. Az új […]