Év végére készül el a BKV új utastájékoztató rendszere

A BKV még idén tervezi bevezetni a FUTÁR nevezetű utastájékoztató rendszert. A valós idejű műholdas nyomkövetésre épülő rendszer lehetővé teszi a pontosabb utastájékoztatást, a hatékonyabb forgalomirányítást és a gyorsabb hibaelhárítást. 

A BKV jelenlegi rendszere nem teszi lehetővé a járműpark központi irányítását, sőt, a diszpécsereknek nincs megbízható információjuk arról, hogy egy jármű éppen hol tartózkodik.

Ezen segít a BKV új utastájékoztatási rendszere, melyet FUTÁR (Forgalomirányító és UasTÁjékoztató Rendszer) névre kereszteltek. Év végére mintegy 2.295 buszt, trolit és villamost szerelnek fel a modern rendszerrel, mely a mostaninál jóval hatékonyabbá teszi a budapesti közösségi közlekedést.

Kép forrása: index.hu

A valós idejű, 24 órás nyomkövetés számos előnyt biztosít a korábbi rendszerhez képest.

Dinamikus utastájékoztatás

A 86-os busz vonalán teszt jelleggel már bevezették a GPS alapon történő utastájékoztatást, a rendszer tehát sokaknak nem okoz majd újdonságot. A járműveken, illetve megállókban elhelyezett kijelzők segítségével az utasok valós idejű tájékoztatást kapnak az utazás idejéről, így kiszámíthatóbbá, tervezhetőbbé válik a közlekedés.

Hatékonyabb forgalomirányítás

Mivel jelenleg a diszpécserek nincsenek tisztában a buszok, villamosok aktuális helyzetével, egyelőre nincs befolyásuk például a járatsűrűségre. Ebből adódóan sok budapesti tapasztalhatta már azt a bosszantó helyzetet, hogy egyszerre két busz fut be, majd a menetrend szerintinél jóval több ideig kell várni a következőre. A FUTÁR-ral elkerülhetők lesznek az ehhez hasonló szituációk.

Gyorsabb hibaelhárítás

A közlekedés minőségét nem csupán a járműpark állapota, de a forgalomirányítás is jelentősen meghatározza. Az új rendszer lehetővé teszi a diszpécserközpont részéről a gyorsabb beavatkozást, hibaelhárítást, a meghibásodott járművek pótlását.

Előnyben részesítés

A rendszer bevezetése mellett 30 nagyforgalmú, jelzőlámpás csomópontban részesülnek majd előnyben a közösségi közlekedési járművek, melynek segítségével tovább rövidíthető az utazás ideje.

Forrás: bkk.hu

FRISSÍTVE: A BKK 2013. április 10-ei közleménye szerint a tervezett 263 utastájékoztató táblából már 64-et kihelyeztek, egy részükön kijelző is található. A FUTÁR programhoz tartozó kijelzők  májustól-júniustól már működőképesek lesznek.

érdekes, tech , , ,

Comments are currently closed.