Hurrikán-előrejelzés a GPS segítségével

Korábban már írtunk róla, hogy a GPS-es helymeghatározás hogyan segíthet előrejelezni a természeti katasztrófákat: akkor a cunami idő előtti észleléséről beszéltünk, most azonban olyan rendszeren dolgoznak, mely a hurrikánok érkezését jelezné minden eddig használt rendszernél korábban.

A NASA és a Nemzeti Óceán-és Légköri Hivatal együttműködésben dolgoznak egy olyan, GPS alapú helymeghatározást használó rendszeren, mely segítségével időben észlelhetnék a pusztító hurrikánok kialakulását és közeledtét, így csökkentve az azok által okozott károkat, halálos áldozatok számát.

driving-storm-hurricane

Az eddig használt rendszerek problémája az, hogy bár már most is használnak műholdas jeleket az időjárás előrejelzése kapcsán, ezek viharos, esős időben nem elég hatékonyak. Olyan GPS berendezésen és előrejelző-rendszeren dolgoznak tehát, mely jól tűri az esőt és a viharos időjárást.

Az eddig használt rendszerek legnagyobb hiányossága az, hogy csupán nyílt vízen keletkező viharok előrejelzésére képes, ugyanis a szél és a nagy víztömeg közötti interakció alapján jósolta meg a hurrikánokat.

Az új berendezéstől azt várják, hogy még felerősödésük előtt érzékeljék a trópusi ciklonokat és szeleket, előrejelezve ezzel a hurrikánok érkezését. Az új rendszer képes lesz nem csupán a vihar helyét és idejét, de az erősségét is előrejelezni. Az korábbi rendszerekkel ellentétben vízen és szárazföldön egyaránt képes lesz előrejelezni a viharok érkezését, ezáltal biztosítva időt a felkészülésre, károk csökkentésére.

 

érdekes, tech , ,

Comments are currently closed.

Egy hozzászólás - “Hurrikán-előrejelzés a GPS segítségével”