Természeti katasztrófák előrejelzése GPS technológia segítségével

A természeti katasztrófák esetén, mint például a cunami, a földrengés, vagy a tornádó legnagyobb veszély abban rejlik, hogy a mai eszközökkel gyakorlatilag lehetetlen időben előre jelezni. Erre a problémára keresnek megoldást a tudósok a GPS nyomkövetés területén.

Jelenlegi formájában a GPS-es helymeghatározást elsősorban nyomkövetésre használják, ám a kutatók igyekeznek megtalálni a módot arra, hogy mérsékeljék a természeti katasztrófák által követelt halálos áldozatok számát.

Az egész a 2011-es, Fukushima-ban bekövetkezett cunamival kezdődött, mely összesen több mint 1600 halálos áldozatot követelt. A Dr. Andreas Hoechner által életre hívott kutatócsoport áttekintette a legutóbbi földrengések és cunamik során gyűjtött adatokat, hogy megpróbáljanak módot találni a korábbi előrejelzésre.

Az elképzelés az, hogy egy GPS nyomkövető eszközzel próbálják érzékelni a tektonikus földlemezek elmozdulását a víz alatt. Az elmozdulásból megállapítható lesz, hogy a földrengést követi-e szökőár, sőt, az is, hogy az merre tart, és hozzávetőlegesen mekkora hullámokra lehet számítani.

Hoechner véleménye szerint ezzel körülbelül 10 perces előrejelzést tudnak biztosítani, ami remélhetőleg elég egy biztonságos hely keresésére.

Bár egyelőre csak a szökőárak előrejelzésére született megoldás, számos kutatócsoport foglalkozik a természeti katasztrófák előzményeinek vizsgálatával. Remélhetőleg hamarosan találnak módot arra, hogy a GPS technológia segítségével csökkentsék a természeti katasztrófák által követelt emberéletek számát.

érdekes, tech , , ,

Comments are currently closed.

Egy hozzászólás - “Természeti katasztrófák előrejelzése GPS technológia segítségével”