A közösségi tartalomszerkesztés nyerő a térképek világában is!

Az OpenStreetMap (OSM) egy közösségi elvre építkező, szabadon szerkeszthető és felhasználható online térképadatbázis. A térképet GPS eszközökből, légifotókról, publikus nyilvántartásokból, vagy egyszerű helyismeret alapján bárki szerkesztheti.

Az OpenStreetMap-et olyan oldalak ihlették, mint például a Wikipédia, amit szintén a közösség szerkeszt. A 8 évvel ezelőtt indult projekt egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte. Az alábbi ábrán jól látható a regisztrált felhasználók számának exponenciális növekedése, ami idén januárban átlépte az 1 milliót.

Magyarországon is szép számban hódolnak az akár hobbinak is tekinthető térképszerkesztésnek. A lelkes csoport facebook oldala szerint igen komolyan foglalkoznak a témával, a legújabb eszközöket alkalmazva fejlesztik Magyarország térképét.

Az OSM térképét bárki könnyedén továbbfejlesztheti. A térképen egy szerkesztés menüpont látható, mely segítségével a regisztrált felhasználók felvihetik módosításaikat vagy akár saját GPS útvonalaikat is a felületre.
Folyamatosan jelennek meg újabb és újabb térképszerkesztő programok, amik egyre könnyebbé teszik az adatok feltöltését. Ilyen a nemrégiben közzétett ID editor is. Érdemes végignézni a honlapjukon szereplő videót, ami nagyon jól bemutatja a szoftver működését és egyszerű kezelhetőségét.

Az OpenStreetMap számtalan lehetőséget rejt magában. Gyakran használják navigációs-, kerékpáros-, turistatérképek formájában, de akár mozgássérülteknek készült, speciális információkkal kiegészített verziókkal is találkozhatunk. Az egyik legnépszerűbb hazai oldal, az utcakereso.hu  is az OSM térképet használja ettől az évtől.

Az IneTrack nyomkövető rendszert fejlesztő Inepex Kft. is elkötelezett híve a nyílt forráskódú megoldásoknak. Saját open-source projektjeinkről a www.inepex.com címen olvashatók részletes információk. Rövidtávú terveink között szerepel az OpenStreetMap-re való átállás, és az ebben rejlő végtelen lehetőségek kiaknázása.

tech , , ,

Comments are currently closed.

5 hozzászólás - “A közösségi tartalomszerkesztés nyerő a térképek világában is!”

  • Ábel Kriszti says:

    Az OSM térkép Magyarországon professzionális termékben használhatatlan. Játéknak jó, de egy fleet management szolgáltatást nem lehet erre alapozni. Csak egy példa: Szolnok, Százados utca. 40-50 éve létező utca, amely az OSM-ről komplett hiányzik, de a környékén lévő hasonlóan régi utcák sincsenek meg. A József Attila utcától nyugatra a komplett városrész hiányzik.
    Szóval ez az OSM-re váltás hibás döntés volt, jelentősen rontja a szolgáltatás színvonalát.
    Tipp: Vegyetek térképet hazai térképész cégektől, vagy licenszeljetek Google Maps-et, vagy Navteq térképet.

  • Ábel Kriszti says:

    Az általatok említett utcakereso.hu oldalon nem OSM térkép látható. Az oldal alján ez olvasható: © térkép: Hiszi-Map Kft.

  • pityu says:

    Kedves Kriszti!

    Köszönjük hozzászólásod. Természetesen mi is tisztában vagyunk az OpenStreetMap magyarországi lefedettségével.
    A magyarországi OSM közösséggel a jövőben együttműködve bízunk benne, hogy hamarosan a legtöbb település a megfelelő részletességgel szerepel majd a térképen.
    Az eddigi tendencia alapján 2014-re az OSM eléri és bizonyos esetekben meg is előzi majd más fizetős szolgáltatások részletességét.
    Az IneTrack elsődleges célja nem a navigáció, ezért úgy gondoljuk a térkép cseréje a szolgáltatás minőségét nem befolyásolja.
    A Google és egyéb térképszolgáltatók licenc díjait pedig nem szeretnénk áthárítani ügyfeleinkre, de természetesen prémium szolgáltatásként elérhetővé kívánjuk tenni azoknak, akik igénylik ezt.
    Az utcakereso.hu adatai is több forrásból származnak, új 2013-as térképük információink szerint már OSM alapú. Ezt a főloldalon is hirdetik.

    Bármilyen további észrevételeid szívesen vesszük!

  • […] Korábbi cikkünkben beszámoltunk már hasonló térképszerkesztési módszerről az OpenStreetMap kapcsán. Ott az ID editort emeltük ki, mint térképszerkesztő szoftver, ami rendkívül egyszerű és jól használható eszközöket kínál az adatok térképen történő feltüntetésére. A nagy különbség azonban a két térképszolgáltató között, hogy míg az OSM-re feltöltött adatok nyílt hozzáférésűek, bárki számára igénybevehetők, addig a Map Maker által felvitt térképinformációk a Google tulajdonába kerülnek. Google+ érdekességek google maps, Map Maker, OpenStreetMap, térképszerkesztés […]

  • […] a mögöttük álló közösségek nélkül nem működhetnének. Térképes szolgáltatásoknál írtunk már az OpenStreetMap-ről, most a közösségi navigációról híres Waze-t vesszük górcső […]