Nyomkövetés az állatvilágban

A nyomkövetés számos ágazat és terület tevékenységét forradalmasította, többek közt az állatvédelmet is. Míg kezdetben elsősorban házikedvencek követésére alkalmazták, napjainkban egyre több példát láthatunk vadon élő állatok folyamatos megfigyelésére is. Elsődleges célja a különböző fajok pontosabb szokásainak, viselkedésének vizsgálata, ám hosszú távon az illegális vadászattal, szándékos mérgezésekkel szemben is hatékony eszköznek bizonyulhat.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár érdekes kutatást, melyek keretében vadon élő állatok szokásait figyelték meg helymeghatározás segítségével.

Vöröshangyák
Nagy-Britanniában körülbelül 1000 vöröshangyát láttak el nyomkövető berendezéssel. A kutatók a hangyák társadadalmi életéről, interakcióiról, útvonaláról szeretnének pontosabb képet kapni. A nyomkövetők mindegyike egyedi jelet bocsát ki, így a megfigyelők mindig tisztában lehetnek vele, hogy melyik rovartól származnak a jelek. Az 1 milliméter oldalhosszúságú, rádiós technológián alapuló eszközöket ragasztásos módszerrel erősítették a hangyák körülbelül 10 mm-es testére.



Pálmatolvaj rákok
A világon elsőként figyelték meg rákok mozgását a Karácsony szigeteken, írja a ScienceDaily. A kutatók az állatok vonulási, területhasználati szokásaikra voltak kíváncsiak. A kutatásból kiderült, hogy az állatok ismerős terepen meglehetősen jól tájékozódnak, s a korábbi feltételezésekkel szemben akár napi 3-4 kilométert is megtesznek vízért, vagy élelemért.

Pálmatolvaj rák nyomkövetés

80 védett madár nyomkövetése
Magyar, szlovák és Európai uniós összefogással valósulhatott meg 4 szigorúan védett madárfaj több mint 80 egyedének nyomkövetése. A madarak által bejárt út nyilvános, bárki nyomon követheti őket a www.satellitetracking.eu oldalon. Segítségével az emberi pusztítástól igyekeznek megmenteni a hazánkban élő ritka fajokat.

Hiúz nyomkövetés
Magyarországon rendkívül kevés, mindössze 5-10 hiúz él, melyek közül egyet nemrég sikerült a Zemplénben lencsevégre kapni. A WWF tájékoztatása szerint folyamatban van már egy példány nyomkövetővel történő ellátása, melynek segítségével szeretnék feltérképezni a hiúzok fontosabb szokásait, kedvelt helyeit, ezáltal segítve a nagymacskák hazai elterjedését.

érdekes ,

Comments are currently closed.

Egy hozzászólás - “Nyomkövetés az állatvilágban”