A macskák titkos élete

10 házimacska mozgását vizsgálta miniatűr GPS jeladóval az angliai Királyi Állatorvosi Egyetem egy munkacsoportja. A kísérlet célja a macskák napi mozgásának, tevékenységeinek pontosabb megismerése volt, s érdekes eredményekkel szolgált a kutatók számára.

A kísérletben minden egyes macskát elláttak egy GPS nyomkövetővel, illetve egy kis kamerával, hogy a lehető legpontosabb képet kapják viselkedésükről. Összesen hat, egyenként 24 órás periódiusban figyelték meg az állatok mozgását.

És az eredmény?

Az útvonalelemzés során kiderült, hogy a macskák ugyanazokat a helyeket keresik fel, ám megosztott időrendben, hogy elkerüljék az élelemért, vagy a terrritóriumért vívott konfliktushelyzeteket.
A másik szembetűnő jelenség, hogy a kísérlet alatt a vizsgált macskák egyike sem hagyta el az ember által lakott területet, amint annak határhoz ért, egyszerűen visszafordult.

Nyomkövetés az állatvilágban
Az állatok nyomkövetése egyébként egyre inkább elterjedőben levő módszer viselkedésük vizsgálatára, hiszen mozgásuk követése számos információval szolgálhat az egyes fajokról. Hosszútávon a ritka, védett fajok védelmét is elősegítheti a GPS nyomkövetés.

Romániában például a WWF már 4 medvét látott el nyomkövetővel, legutóbb múlt héten fogtak be egy példányt. Célja többek közt az orvvadászat megelőzése, ami a Kárpátok területén meglehetősen elterjedt, s nem csupán a ritka fajok kipusztulásához, de az ökoszisztéma felborulásához is vezethet.

Hazai példaként pedig említhetjük a Dél-Kelet Európai régióval együttműködésben létrejött projektet, melyben 4 védett madárfaj összesen 80 példányát követik nyomon.

érdekes ,

Comments are currently closed.