10 tipp, hogyan spórolhatsz az üzemanyagfogyasztáson

A növekvő benzinárak mellett egyre több autóvezetőnek szükséges tudatosan figyelnie arra, hogy hogyan spórolhat kocsija üzemanyagfogyasztásán. Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár tippet, hogy miként takarékoskodhatsz, hiszen a nem megfelelő vezetési szokások akár harmadával is növelhetik az autó fogyasztását.

1. Egyenletes vezetés – kerüld a hirtelen gyorsítást és fékezést, illetve az “agresszív” vezetési stílust!

2. Autó súlyának és légellenállásának csökkentése – ne szállíts feleslegesen nagy súlyú dolgokat a kocsidban (pl. használaton kívüli gyerekülés, tetőcsomagtartó, stb.).

3. Legmagasabb fokozat – kerüld a magas fordulatszámot, mindig a lehető legmagasabb fokozatban üzemeltesd az autót, hiszen például 40 km/h sebességnél kettes fokozatban a fogyasztás kétszer annyi, mintha negyedik fokozatban gurulnánk.

4. Kerékméret, kerékonyomás – figyelj arra, hogy megfelelő méretű kerekeket használj autódon, illetve rendszeresen ellenőrizd a keréknyomást! Az abroncs méretének megváltoztatása növelheti a talajjal érintkező gumi területét. Ez jobb kormányzási és kanyarodási tulajdonságokat eredményez. Emellett befolyásolja a fékezést, a motor teljesítményét, az üzemanyag-fogyasztást stb. Saját biztonságod érdekében a lehető legnagyobb mértékben ragaszkodj az eredeti külső átmérőhöz.

5. Motorfék használata – ha nem szükséges hirtelen fékezés, inkább hagyd a kuplungot és a féket: a motorfékkel való megállás ugyanis takarékosabb, mint a kocsi hirtelen megfékezése.

6. Előrelátás – folyamatosan figyeld az előtted levő kocsisort, ne csak a közvetlen előtted haladó autót! Így pontosabban meg tudod határozni a kellő sebességet és elkerülni a felesleges megállást, elindulást.

7. Megállás helyett lassú gurulás – álló helyzetből elindulni körülbelül hatszor annyi üzemanyagot igényel, mintha lassú gurulásban tartanád a kocsit, ezért mindig figyeld a forgalmat, és kerüld a megállásokat!

8. Légkondi, fűtés – csak akkor használd, ha az időjárási viszonyok ezt feltétlen indokolják! Ne közlekedj feleslegesen lehúzott ablakkal, a beáramló levegő lassítja az autót és megemeli a fogyasztást.

9. Rendszeres karbantartás – rendszeresen ellenőriztesd autód műszaki állapotát! Az elhasználódott légszűrő, üzemanyagszűrő, és a túl ritka olajcsere mind negatívan befolyásolhatja az autó fogyasztását.

10. Körültekintő tankolás – mindig nézd meg, hol tankolsz, nem minden üzemanyag egyforma, ráadásul benzinkúttól függően 10-15 Ft különbség is lehet áruk között. Igyekezz többet tankolni kevesebbszer!

hasznos, üzlet

Comments are currently closed.

Egy hozzászólás - “10 tipp, hogyan spórolhatsz az üzemanyagfogyasztáson”