Hogyan csökkenti a nyomkövetés az üzemanyagfogyasztást?

Az egyre dráguló benzinárak mellett a flottával, de akár az 1-2 céges autóval rendelkező vállalkozásoknak is komoly terhet jelenthet az üzemanyagköltségek kitermelése. Van mód azonban a költségek visszaszorítására – nézzük meg, hogy egy nyomkövető rendszer hogyan segítheti ebben a vállalkozókat.

Bár a legtöbb nyomkövető rendszer lehetővé teszi az üzemanyag-figyelést is, gyakran nincs is szükség a szonda beszerelésére, hiszen a munkavállalók a folyamatos felügyelet tudatától is hajlamosak gazdaságosabb vezetési stílusra váltani. Az alábbiakban összeszedtük, hogy mely tényezők csökkenthetik az üzemanyag-fogyasztást, s hogyan válnak ezek ellenőrizhetővé a folyamatos nyomkövetés által.

Motor alapjárati idő csökkentése
Sajnos az a tapasztalat, hogy a munkaadók és munkavállalók érdekei gyakran szemben állnak egymással a gépkocsi használata során, s mivel nem a sofőröknek kell kitermelniük az üzemanyagköltséget, gyakran nem veszik komolyan a takarékosság elvét. Télen meleget, nyáron kellemes hűvöst szeretnének a járműben, így aztán gyakran indokolatlanul tartják álló helyzetben is alapjáraton a motort.
Amellett, hogy ez az autó műszaki állapotára is negatív hatással van, a fogyasztást is jelentősen növeli. Egy nyomkövető rendszer segítségével azonban bármikor ellenőrizhetjük az esetleg felesleges üresjáratokat (mikor járt a motor állóhelyzetben), csökkentve ezzel a gépkocsi fogyasztását.

Sebességmérés, folyamatos felügyelet
Ahogy korábban már írtunk róla, a rossz vezetési stílus (hirtelen indulás, hirtelen fékezés, gyakori megállás) akár harmadával is növelheti az üzemanyagigényt. A folyamatos felügyelet segítségével könnyedén ellenőrizheti a sofőrök vezetési stílusát, sőt, sebességtúllépés esetén riasztást is küld a rendszer, így az esetleges rendőrségi bírságok is elkerülhetővé válnak.

Üzemanyag-lopás megakadályozása
A gyakorlat sajnos azt mutatja, hogy a céges autókkal rendelkező vállalkozásoknál sajnos gyakran előfordul az üzemanyaggal kapcsolatos visszaélés. Üzemanyagszonda vásárlásával azonban kiküszöbölhetők az ilyen incidensek, hiszen segítségével folyamatosan nyomon követhető az üzemanyag-fogyasztás, s a rendszer riasztást küld, amennyiben szokatlan fogyást észlel.

Útvonal-optimalizálás
A nyomkövetés lehetővé teszi az útvonalak optimalizálását, a hatékony fuvarszervezést. Ez elsősorban logisztikai cégek, területi képviselők, vagy olyanok számára ajánlott, akik több címet látogatnak meg naponta. Az útvonalak és a megállások optimalizálásával további fogyasztás-csökkentést érhetünk el.

Folyamatos karbantartás, kötelező szervizek
A gépkocsi rossz műszaki állapota jelentősen hozzájárulhat az üzemanyagfogyasztás megnövekedéséhez. A folyamatos nyomkövetés segít azonban számon tartatani a járművel kapcsolatos kötelező szervizeket, legyen szó kilométerszám után esedékes, vagy időszaki szervizről. A rendszeres karbantartással akár 4-10%-os fogyasztás-csökkentést is elérhetünk, ami akár már egy 5-10 autóból álló flottánál is jelentős megtakarításhoz vezet.

Forrás: NextTraq

hasznos, üzlet , ,

Comments are currently closed.