Problémás az önvezető autók bevezetése

Korábbi cikkünkben már érintettük ezt a témát, milyen kellemetlenségekkel kell számolnunk, ha sofőr nélküli autóval utazunk. Most azt vesszük sorra, melyek azok a fontos kérdések, amelyeket szükséges megválaszolni, mielőtt “maguktól működő” autók jelennek meg az utakon.

Megbízható-e a szoftver?
Az önvezető járművek használatát a fejlesztésben részt vevő óriáscégek, mint például a Google, igazi élménynek szánják: okostelefonnal egy app segítségével rendelünk egy autót, ami sofőr nélkül oda visz minket, ahová szeretnénk, miközben mi nyugodtan telefonálhatunk, dolgozhatunk. Egyszerűnek tűnik, de valójában sok részletet kell pontosítani, mielőtt ez a technológia a mindennapi élet részévé válik. Rengeteg tesztet kell elvégezni a szoftveren és a hardveren is, hiszen bármelyik meghibásodása esetén emberéletek kerülhetnek veszélybe.

Google-Self-Driving-Car-2

Létezik-e tökéletesen valósághű térkép?
A Google olyan virtuális térképet alktotott Kalifornia bizonyos részeiről, amelyet “beprogramoznak” az SDV-kbe (self-driving vehicle), a kocsi ezt használja navigáláskor. Ezzel szemben egy sofőr a lehetséges veszélyforrásokat veszi alapul, azokat próbálja elkerülni. A probléma, hogy a valós időben változó környezetet egy tökéletesen megalkotott virtuális térkép sem képes mutatni. Ennél is bizonytalanabb tényező a környezet többi mozgó eleméhez való alkalmazkodás, a kommunikáció más SDV-kkel.

Hogyan kerülhetők el a veszélyes helyzetek?
Ehhez elsősorban olyan kommunikációs protokollra van szükség, hogy az SDV-k meg tudják osztani egymással az útadatokat. Az önvezető autóknak ismerniük kell a többi SDV sebességét, pályáját és pozícióját a saját helyzetükhöz képest az útakadályok elkerüléséhez. Emellett szükség van arra is, hogy a szakemberek különböző baleseteket szimuláljanak, és a helyzetnek megfelelő reakciómintákat programozzák az autókba.

self-driving

Szabad-e a gépekre bízni a döntést?
Ez nem technikai akadály, morális kérdéseket vet fel, ha emberi életeket bízunk egy önműködő autóra. Egy balesetben milyen logika alapján “dönti el” az autó, hogy saját utasa vagy egy csoport iskolás gyerek életét menti meg a kiválasztott reakcióval? Amíg nem tudunk választ adni ezekre a kérdésekre, addig biztosan nem közlekedhetünk robot autókkal.

forrás: schonherzbazis.hu

érdekes, tech , , , ,

Comments are currently closed.