Kockázatok és mellékhatások önvezető autó használatakor

Megnőhet a kinetózisban szenvedők szám a Michigani Egyetem kutatói szerint, ugyanis a sofőrmentes autókban a tesztek során az utasok közül többen émelyegtek, rosszul lettek.

Google Celebrates 15th Anniversary As Company Reaches $290 Billion Market Value

Mindennek hátterében az egyensúlyi érzékelés felborulása áll. Mivel nem sofőrök irányítják a kocsikat, nem lehet előre tudni, mikor, milyen sebességgel kanyarodik a jármű, vagy mikor fog éppen lassítani. A tüneteket felerősítheti, hogy az utasok vezetés helyett olyan tevékenységet végeznek, amelyeket pl. vonaton, egyéb tömegközlekedési eszközön utazás közben szokás (olvasás, filmnézés stb.), tehát nem az utat figyelik, ez pedig nem kötött pályás közlekedésnél hányingert okozhat.

self drivig car forbes

Fotó: forbes.com

A szakemberek 320 különböző nemzetiségű felnőtt körében végeztek felmérést, mit csinálnának, ha nem kellene a vezetéssel törődniük: a legnépszerűbb válaszok a filmnézés, e-mailezés, munka, játék voltak. A legjobb, ha ezek helyett előre nézve pihenünk vagy beszélgetünk az utazás alatt. Az önvezető autók közérzetre gyakorolt hatása befolyásolhatja a készülő típusok formáját, felszereltségét, a felmérés eredményeinek ismeretében nagyobb ablakokra és dönthető ülésekre lehet számítani az utasbiztonság és kényelem érdekében.

forrás: http://hvg.hu/tudomany/20150518_sofor_nelkuli_auto_hanyinger

érdekes, tech , ,

Comments are currently closed.