Napelemmel felturbózott úttest változtathatja meg a világot

Az elmúlt években szinte minden környezetvédelmi díjat megnyert már a Solar Roadways névre keresztelt projekt. Az új találmány egy amerikai házaspár kísérletezésének eredménye, mely során olyan napelemeket fejlesztettek ki, amik rendkívül ellenállóak és a legnehezebb járműveket is elbírják.

Az ötlet alapján ezeknek a nagy strapabírású napelemeknek kéne felváltania a jelenlegi aszfaltot az utakon, így azok szinte folyamatosan elektromos áramot termelhetnének.

A fenti videó jól szemlélteti az új napelemek ellenállóságát, melyek a legnagyobb kamionokat is elbírják, ugyanis 113 tonna a terhelhetőségük. Az elemek mindegyikébe LED-eket, apró lámpákat és processzort is építettek, ennek köszönhetően az utak felfestései, a zebrák, forgalmi sávok könnyedén, akár gombnyomásra is bármikor megváltoztahatók.

20140508113108-Sandpoint_1

A megoldás új lehetőségek sorát nyitja az okos utak területén. A napelemes úttest áramot termel, helyettesítheti a villanyvezetékeket, sőt a beépített lámpáknak köszönhetően akár reklámokat is meg lehet jeleníteni a járdákon vagy a parkolókban. A számítások szerint egy kb 20 négyzetméteres parkoló közel 5200 W áramot tud termelni optimális körülmények között, ami természetesen a napfény mennyiségtől függő érték.

Az ötletgazdák a népszerű nemzetközi közösségi adományozó oldalon gyűjtenek pénzt a termék sorozatgyártásának beindításához, ahol további részleteket is megtudhatunk például az elemek gyártásáról és összeszerelésről.

 

érdekes, okos, tech , , ,

Comments are currently closed.