Tile – találd meg a cuccaidat!

Az informatika és az internet rohamos fejlődésével egyre több ember tud a hálózathoz csatlakozni, egymással kommunikálni. A „tárgyak internete” (Internet of Things) olyan jövőbeli technológia, amelynek segítségével a minket körülvevő tárgyak – telefonok, autók, háztartási készülékek, de akár ruháink és ételeink is – vezeték nélküli kapcsolat és intelligens csipek révén az internethez csatlakoznak, és adatokat gyűjtenek, illetve osztanak meg egymással, vagyis a gépek gépekkel is tudnak már “beszélgetni” az ember beavatkozása nélkül.

Az Internet of Things kifejezés már évek óta köztudatban van, de a technológiai korlátok miatt az áruazonosításon, beléptető kapukon és hasonló próbálkozásokon túl kevés izgalmas megoldást láthattunk.

A Tárgyak internete, egy olyan világ, ahol a fizikai dolgok és a velük kapcsolatos internethez kötődő információk, megoldások elválaszthatatlan kombinációja egy teljesen új, intelligens környezetet teremt.

Napjainkban az IoT egy külön iparággá nőtte ki magát, és számos projekt foglalkozik vele.

Legutóbb egy Tile nevű szolgáltatással találkoztunk, mely Bluetooth 4.0 technológiával működik. A Tile tulajdonképpen egy kulcstartó méretű kis adóvevő egység, mely beépített hangszóróval is rendelkezik. A Tile-t rárakhatjuk a kulcscsomónkra, berakhatjuk a táskánkba, vagy rögzíthetjük a biciklinkre. Ezt követően mobiltelefon közelítésével “találhatjuk meg” az elveszett tárgyainkat.

A kezdetben csak iPhone-on, és iPad-en elérhető szolgáltatást egy gyors regisztrációval lehet igénybe venni. Egy felhasználói fiókhoz 10 Tile-t lehet hozzárendelni. A Tile-ok megoszthatóak, így akár egy család minden tagja megtalálhatja mondjuk a távirányítót. Ha közel vagyunk egy Tile-hoz, lehetőség van arra is hogy csipogással jelezze pontos helyzetét. A telefon GPS koordintákát is rögzít az utolsó leolvasás helyszínéről.

Ha elvesztettünk egy tárgyat, amin egy Tile volt, akkor gombnyomásra az összes szolgáltatást használó ember készüléke próbálja megtalálni. Ha például egy ember elhalad mobiltelefonjával egy lopott bicikli mellett amin van Tile, akkor a helyszín GPS koordinátáit megkapja a bicikli tulajdonosa.

A Tile szolgáltatás jelenleg fejlesztés alatt ál, és 2013 telére várható a megjelenése.

érdekes , , , ,

Comments are currently closed.

Egy hozzászólás - “Tile – találd meg a cuccaidat!”