Emberi életeket mentenek a Vodafone és az IneTrack mobiltechnológiájával felszerelt mentőkutyák

A lakott területektől távol, bonyolult terepviszonyok közepette eltévedt vagy bajba jutott emberek mentését régóta segítik mentőkutyák. A korszerű, innovatív mobiltechnológia azonban még hatékonyabbá képes tenni a mentőkutyás szervezetek munkáját: ezt bizonyítja a Vodafone Magyarország Alapítvány, a Cserhát Mentőkutyás Egyesület és az Inepex Kft. összefogásában megvalósult, egyedülálló, GSM és GPS technológiákat ötvöző nyomkövető rendszer, amelynek segítségével már életet is mentettek az egyesület tagjai.

IneTrack nyomkövető rendszer táblagépen

A Vodafone Magyarország Alapítvány és a Cserhát Mentőkutyás Egyesület két éve működik együtt azért, hogy az egyesület mentőkutyás keresési tevékenységét a XXI. századi mobiltechnológia segítségével még hatékonyabban végezhesse. Az Inepex Kft által fejlesztett IneTrack nyomkövető rendszert a sikeres éles tesztek után május 30-án, Budapesten egy szimulált mentési helyzetben ismerhette meg a nyilvánosság, ahol az egyesület legtapasztaltabb mentőkutyája, Chucky, az RTL Klub műsorvezetője, Barabás Éva keresésére indult, miközben a mentést a helyszínen felállított, ideiglenes „Bevetés-irányító Központból” mobilkapcsolaton keresztül irányította Juhász Zoltán, az egyesület elnöke, a jelenlévők pedig mobilnetes élő közvetítésen figyelhették a keresőcsapatok mozgását és a sikerrel zárult mentést.

 

„A Cserhát Mentőkutyás Egyesülettel és az Inepex-szel közösen tavaly megkezdett fejlesztés célja egy olyan egységes térinformatikai rendszer megteremtése volt, amellyel lakott területektől távol, nehéz terepviszonyok esetén is lehetséges hatékonyan szervezni és irányítani a mentést. Mára kimondhatjuk, hogy a tervünk sikerült, hisz legutóbb április 6-án, Pásztón alig egy órán múlott annak az eltűnt személynek az élete, akit a nyomkövető rendszer hathatós segítségével találtak meg az egyesület mentőcsapatai. Ez azonban nem jelenti azt, hogy leállnánk a fejlesztéssel, jelenleg is a rendszer képességeinek kiterjesztésén dolgozunk partnereinkkel együtt” – mondta el Gothárdi Ibolya, a Vodafone Magyarország HR vezérigazgató-helyettese, egyben a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának tagja.

Munkatársaink és a Görög Zitával kiegészült Cserhát Mentőkutyás Egyesület

A rendszer informatikai hátterét egy még a startup korból éppcsak kinövő, fiatal magyar mérnökökből álló vállalkozás, az Inepex Kft. által fejlesztett, internet alapú, böngésző segítségével bárhonnan elérhető IneTrack nyomkövető rendszer biztosítja. Ennek része számos, GPS-vevővel ellátott, a gépjárműkövetésre használt eszközökhöz hasonló nyomkövető egység, amelyet a mentés során a kutyák hámjára erősítenek. A nyomkövető eszközök, amelyekből jelenleg kilenc darab van az egyesület birtokában, műholdas helymeghatározás alapján, a Vodafone Magyarország által biztosított SIM-kártyák segítségével a szolgáltató GSM-hálózatán továbbítják aktuális helyzetüket egy központi számítógépbe. A mentés irányítója mobilinternet-kapcsolaton keresztül, táblagépével vagy számítógépével a központi számítógéphez kapcsolódva, egy böngészőből elérhető alkalmazás segítségével bárhonnan képes folyamatosan követni a mentőcsapatok útját. Ily módon láthatja a már átfésült területet, és felmérheti, hogy merre érdemes folytatni a keresést. Mindez gyors döntést és reagálást tesz lehetővé, amelyen kritikus helyzetben akár élet és halál kérdése is múlhat. A fejlesztéseknek köszönhetően a Cserhát Mentőkutyás Egyesület hazánk legkorszerűbb eszközökkel felszerelt mentést végző civil szervezetévé vált.

A rendszer fejlesztésének következő lépéseként lehetővé válik, hogy a mentés valamennyi résztvevője okostelefonján folyamatosan láthassa saját és társai pillanatnyi helyzetét.

inetrack , , , , ,

Comments are currently closed.

Egy hozzászólás - “Emberi életeket mentenek a Vodafone és az IneTrack mobiltechnológiájával felszerelt mentőkutyák”

  • […] több esetben használják az egészségügyben, életmentésben. Magyarországon jó példa erre a Cserhát Mentőkutyás Egyesület, akik az IneTrack nyomkövető rendszert hívják segítségül eltűnt személyek felkutatására. […]