Mi a teendő kátyú okozta kár esetén?

Bizonyára minden autós bosszankodott már a magyar utak rossz minősége, a kátyúk sokasága és nagysága miatt. Ez nem meglepő, hiszen egy nagyobb úthibával való találkozás komoly anyagi kárt okozhat a gépkocsi tulajdonosának. Ugyan van mód kárigény érvényesítésére, azonban az eljárás hosszadalmas és sok utánajárást igényel.

Szakértők szerint csak Budapesten naponta 400-500 új kátyú keletkezik, s bár a Közút tájékoztatása szerint folyamatosan javítják ezeket, valóban nehéz lépést tartani ezzel a növekedési ütemmel. További problémát okoz a hideg, csapadékos időjárás, ami egyrészt több kártyú kialakulásához vezet, másrészt pedig csak ideiglenes javítási módokat tesz lehetővé.

A felmérések alapján minden 3. autósnak okoztak már kárt az úthibák, s a teljes casco kifizetések 3%-át adják ki a kátyúkárok.

kátyúkár

Sokan nem tudják azonban, hogy az úthibákból adódó szervizköltségre kárigényt nyújthatnak be. Mint minden pénzvisszaigényléshez, ehhez is sok türelem és alapos bizonyítás szükséges, azonban ha komoly a kárunk, érdemes reklamálni az illetékes szervezeteknél. Lássuk, mi a visszaigénylés pontos menete.

  • Kátyúba hajtás esetén ne hagyd el a helyszínt! Hívj rendőrt, vagy keress tanúkat, és fényképekkel dokumentáld az úthibát, a környéket, illetve a gépkocsi sérülését.
  • Tudd meg, hogy pontosan melyik szervezet felügyelete alá tartozik az adott útszakasz.
  • E-mailben vagy személyesen tedd meg a bejelentést az eset és az okozott kár részletes leírásával, a fotók mellékelésével. A bejelentéshez csatold a forgalmi másolatát, illetve tüntesd fel a pontos kárösszeget is.
  • Érdemes biztosítódtól szívességi kárfelmérést kérned, s a javításról kapott számlát őrizd meg az ügymenet végéig, sőt, az sem árt, ha a javított alkatrészeket is megtartod későbbi bizonyítás miatt.

Így sem biztos azonban, hogy a kért összeget megkapjuk: a közút biztosítója az esetek 50%-ban elutasítja a kérelmeket, ugyanis sokszor nehezen bizonyítható, hogy az adott kátyú okozta a meghibásodást. A két leggyakoribb elutasítási ok:

  • tábla figyelmeztetett az adott útszakasz előtt az út rossz minőségére
  • figyelmes vezetéssel elkerülhető lett volna a kátyúba hajtás

Ha van tapasztalatod kátyú okozta kár megtérítésével kapcsolatban, szívesen vesszük a fontos tudnivalókat, ötleteidet a visszaigényléssel kapcsolatban!

Forrás: Origo, jogszerviz.hu

érdekes, üzlet , , , ,

Comments are currently closed.

Egy hozzászólás - “Mi a teendő kátyú okozta kár esetén?”

  • Az utakon előforduló úthibák jelentős károkat okoznak a járművekben, de nem csak anyagi károk keletkeznek, hanem személyi sérüléses balesetel is!
    Mi a vélemény a következő elméleti példára? Egy gépjárművel belehajt a vezető a kátyúba. anyagi kár keletkezik, megfelelően dokumentálva a Közút Kezelője elismeri a felelősségét, esély van a kár rendezésére. Ugyan ebbe a kátyúba egy másik (ugyanolyan tip.) jármű, ugyan olyan sebességgel, a változatlan méretű kátyúba belehajt, de most személyi sérüléses baleset következik be. A Közút Kezelője a “gumi szabályra” a nem az útviszonyok szerinti vezetésre hivatkozva elkerüli a felelőssére vonást!
    Mi erre a magyarázat? Természetesen ez akkor is igaz, ha másik kátyúba hajt bele a vezető.
    Az utakon nem csak kátyúk fordulnak elő, nem csak személygépjárművek, tehergépjárművek, motorkerékpárok közlekednek, hanem m e g k ü l ö n b ö z t e t ő jelzéssel közlekedő járművek is! Miért nem veszik figyelembe ezeket a járműveket, valamint a menetidőre közlekedö tömegközlekedési járműveket is? Sok, közlekedés biztonsághoz kapcsolódó kérdésre kaphat választ aki ellátogat a rosszutak.hu oldalra.
    Mindenkinek balesetmentes vezetést kívánok!