Ha úton van, jól jön a Rutin

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor sietne az ember, de egy ideiglenes útlezárás, baleset vagy dugó miatt hosszú ideig a forgalomban reked. A Rutin, azaz a Rendőrségi Útinformációs Rendszer nevű alkalmazással első kézből érkezik az információ. Az appot az Országos Rendőr-főkapitányság Informatikai Fejlesztési Főosztálya készítette.

A Rutin csupán 4,8 MB, így mobilinternettel is letölthetjük, nem vesz el túl sokat a keretünkből. A telepítés és az elindítás után azonnal beállíthatjuk, hogy milyen módon szeretnénk megkapni az infókat. Kiválaszthatjuk, mely megyék érdekesek a számunkra, valamint 10-től 200 km-es hatótávolságig beállíthatjuk, mekkora területet figyeljen az app, ha pozíció alapján szeretnénk értesítéseket kapni.
utinfoA felhasználó állíthatja be az értesítések gyakoriságát. A beállításokban 5, 10, 15 és 30 perc közül választhatunk, de ha olyan helyzetben vagyunk, hogy épp nincs rá szükségünk, akár ki is kapcsolhatjuk. A Csendes órák funkcióval megadhatjuk, mikor tartózkodunk huzamosabb ideig fix helyen, tehát nincs szükségünk közlekedési információkra.

Az Útinfó menüpontban kiválaszthatjuk, hogy listázva vagy térkép szerint szeretnénk látni az aktuális híreket. A térképen különböző ikonokkal jelzik, hogy balesetről, dugóról vagy forgalomkorlátozásról van szó. Ha a térképen az esemény ikonjára bökünk, megjelenik a pontos helyszín, valamint szövegesen az, hogy hol történt, milyen rendőri intézkedés zajlik éppen, meddig tarthat, kell-e bármilyen lezárásra vagy terelésre számítani. Ezeket az információkat könnyen megoszthatjuk bárkivel és továbbíthatjuk e-mailben, SMS-ben vagy akár Facebook üzenetben is.
image
Az app szinte minden fontos információt közöl, ami szükséges lehet az úton lévő sofőröknek. A határátkelők helyzetéről is friss információkat kaphatunk. A sebességmérőkről nincs tájékoztatás az alkalmazásban, de elképzelhető, hogy a későbbiekben ez a funkció is elérhető lesz. Számos alkalmazás létezik, amely hasonló funkciókat lát el, azonban a Rutin képes felvenni velük a versenyt. Ilyen például a Waze, ahol a közösség bejelentésein alapul a szolgáltatás.

forrás: hvg.hu

érdekes, hasznos, mobil , , , , ,

Comments are currently closed.