Újrahasznosított palackokból készülhetnek utak Hollandiában

Az utak és utcák aszfaltozása a múlté lehet! De mi a megfelelő alternatíva? Nem más, mint az újrahasznosított műanyag. Hollandia lehet az első ország, ahol ezt az új típusú útburkolatot használják.

plastic_road1

A VolkerWessels elképzelése a műanyagutakról

A PlasticRoad nevű új projektet egy holland építőipari cég, a VolkerWessels fejlesztette és kizárólag újrahasznosított anyagokat használnak az útszakaszok gyártásához. Még mielőtt bárki azt hinné, hogy ezt az ötletet csak a hűvösebb országok valósíthatják meg, a vállalat garantálja, hogy ez az anyag ellenáll akár 80°C-os hőségnek is. Rengeteg előnye van a műanyag útnak, kevesebb karbantartást igényel és háromszor tartósabb, mint az aszfalt. Nem utolsó sorban az építése is gyorsabb, hónapok helyett akár hetek alatt elkészülne. Az említett utak üregesek, így helyet teremtenek a kábeleknek és csővezetékeknek a felszín alatt. Habár az ötlet még csak gondolatban létezik, a VolkerWessels vállalat úgy tervezi, hogy az első kizárólag újrahasznosított műanyagból készült nyilvános út három éven belül el fog készülni.

Plastic-Road-2

A kábeleknek, csöveknek is van hely

Rotterdam városa már érdeklődik az új projekt iránt és felajánlott egy laboratóriumot, ahol tesztelhető a műanyagút. A városi tanácstól Jaap Peters így nyilatkozott. “Nagyon pozitívak vagyunk az új fejlesztéssel kapcsolatban. Rotterdam egy olyan város, amely nyitott a kísérletek és innovációk gyakorlatban való megvalósítására. Van egy ún. “út-laborunk”, ahol az ehhez hasonló fejlesztések tesztelhetők.”

“Jelenleg ez még csak egy ötlet, ami papíron létezik” – árulta el Rolf Mars, a VolkerWessels igazgatója a Guardiannek. “A következő lépés az út megépítése és tesztelése laboratóriumi körülmények között, hogy meggyőződhessünk arról, vizes és csúszós körülmények között is biztonságosan használható. Partnereket keresünk, akik közreműködnének a demo létrehozásában – gyártókat a műanyag iparból, az újrahasznosító szektorból, továbbá egyetemekről és egyéb tudományos intézményekből. Rotterdam igazán innovatív város és felkarolta az ötletet. Nagyon jól beleillik a fenntarthatósági politikájába és lelkesedik a demo terv iránt.”

forrás: interestingengineering.com

érdekes , , , , ,

Comments are currently closed.