Big Data a Tour de France-on

A valós idejű GPS nyomkövetés segítségével minden veresenyzőről elemzést kapunk, a GoPro kamerák használata pedig képi információt is ad a kerékpárosok helyzetéről.

PARIS-NICE - STAGE SIX

A Tour de France történelmében először az idei versenyen minden résztvevő biciklijét GPS jeladóval látták el, amely lehetővé teszi a valós idejű közvetítést a Tour szervezőinek, a Dimension Data technológiai csoportnak köszönhetően. Minden versenyzőnek van egy jeladója, amit a nyeregcsőre rögzítettek. Ezt használja az összes versenyző a Tour szakaszain.

Az adat, amit így összegyűjtenek, tartalmazza:

  • a szakaszgyőztes legnagyobb sebességét, átlagsebességét és idejét kilométerenként
  • a nyertes sebességét a célvonalnál
  • a legnagyobb sebességet elért versenyzőt a nap folyamán
  • a versenyzők átlagsebességét

“Ez a technológia lehetővé teszi a kerékpározás rajongói számára, hogy úgy kövessék a versenyt, ahogy eddig még nem volt rá alkalmuk.” – nyilatkozta Jeremy Ord, a Dimension Data ügyvezető igazgatója egy sajtótájékoztatón. “Egészen idáig nehéz volt megérteni, hogy mi történik azon kívül amit az élő televíziós közvetítésen láthattak. Követhetjük a versenyzőket, pontos információt kaphatunk arról, hogy kik versenyeznek egy csapatban, láthatjuk a valós idejű sebességeküket, és ezek csak töredékei azoknak az innovációknak, amelyek ezen a technológián keresztül valósulnak meg.”

Di_Data

Abban az esetben, ha egy versenyzőnek kerékpárt kell cserélnie egy szakasz közben, a csapatnak kötelessége értesíteni a verseny vezetőségét, mivel a biciklik időzítős chippel vannak ellátva, amire a pontvezetés miatt van szükség. Ilyenkor annak a versenyzőnek a GPS jeladója majdnem biztos, hogy nem lesz átszerelve az új biciklire, mivel az idő fontosabb a versenyzőknek. Azonban a szakaszok között, amikor a versenyzők az időfutam-kerékpárról a szabványos országúti kerékpárra cserélnek vagy esetleg egy masszívabbra a negyedik, macskaköves szakaszra, akkor a jeladókat viszik magukkal.

TENNIS: Tour de France-Stage Twenty

Kapcsolódó hír, hogy a GoPro és a Tour szervezői (ASO) idén társultak, hogy GoPro felvételeket tegyenek közzé kerékpárokról, csapat autókról. 12 db GoPro Hero4 kamerát kapnak a verseny folyamán, amelyeket minden csapatban használni fog minimum egy versenyző a verseny egy pontján. Tavaly engedte meg először a Tour vezetősége a bicikliken használt videókamerákat a verseny alatt, amikor a Shimano egyből lecsapott a lehetőségre és a CM-1000-es kamerájukat használták az általuk szponzorált csapatok kerékpárjain.

forrás: bikeradar.com

érdekes , , , , ,

Comments are currently closed.