Változhat a németországi fuvarozásra vonatkozó szabályozás

Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság Németországgal szemben a fuvarozók minimálbér-szabályozása miatt. Brüsszel szerint “aránytalan mértékben torzítja a szolgáltatáshoz és az áruk szabad mozgásához fűződő jogot” a szabályozás, mely szerint a fuvarozóktól a német minimálbér-szabályok dokumentált teljesítését követelik meg az út németországi szakaszán.

fuvar

Január 1-jétől minden Németországban, oda vagy onnan árut szállító, vagy pusztán az országon áthaladó fuvarozó esetében előírja a német állam, hogy az ország területén végzett munka után a nem német munkáltatók is a német minimálbért, óránként bruttó 8,5 eurót fizessenek. A szabályozás alkalmazását az átmenő forgalomban egyelőre felfüggesztették.

Több érintett országból érkeztek fuvarozók Brüsszelbe, hogy tiltakozzanak a jogszabály ellen. Márciusban a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének nemzetközi titkára, Csányi Gábor azt nyilatkozta, hogy hivatalos, világos tájékoztatást erről az áruszállítók nem kaptak, ráadásul a német hatóságok 30-500 ezer eurós bírságot is kiróhatnak szabálysértés esetén. Hangsúlyozta, ettől a gépkocsivezetők jövedelme nem változik, csupán a munkáltatók adóterhei nőnek.

„A bizottság álláspontja szerint nem indokolható a német intézkedések alkalmazása az áthaladó és bizonyos nemzetközi szállítási tevékenységre, mert aránytalan adminisztratív akadályokat állít, amelyek megakadályozzák az egységes piac rendes működését” – írja az EB. A testület szerint a szabályozás bevezetésével a szolgáltatások és áruk szabad mozgásának korlátozása valósul meg, ezért indult Németországgal szemben kötelezettségszegési eljárás. A német kormánynak két hónapon belül kell választ adnia a felszólításra.

forrás: http://vs.hu/kozelet/osszes/kotelezettsegszegesi-eljaras-indult-nemetorszag-ellen-0519#!s0

hasznos, üzlet , , ,

Comments are currently closed.