True Here – a térkép innovációja

A Nokia a jövőben gondolkodik: a mobilgyártást háta mögött hagyva a robotautók iparágában akar vezető szerephez jutni. A robot car csak akkor tud biztonságosan sofőr nélkül közlekedni, ha részletesen ismeri a terepet.

nokia tru here_index

Fotó: index.hu

300 autóval járják a nagyvárosokat, hogy részletes 3D térképet készítsenek az utcákról, olyan adatokat gyűjtenek, mint például jelzőlámpák, oszlopok, közlekedési táblák, járdaszegély pontos elhelyezkedése, de azt is rögzítik, milyen sebességel tud az autó kanyarodni. A True Here térképet készítő autókra “szuperkamerákat” szereltek: a négy kamera 6 méterénkét készít egy 360 fokos képet, a lézerek 1 másodperc alatt 700 000 pontot tapogatnak le, 100 m távolságra látnak. Az autókban található GPS centiméter pontossággal küldi be a koordinátákat. Nem csak az utcán cirkáló csoadaautóktól kap adatokat a Nokia, műholdak képeit, légifelvételeket is használ a valósághű térkép előállításához.

True_Car_Berlin_street_14_2_Desktop

Az újdonság iránti érdeklődés nem csekély, olyan cégek veszik igénybe a térképszoftvert, mint a FedEx, a Yahoo vagy a Garmin. A True Here mobilon is elérhető, nem csak Windows Phone-on, már Androidon is. Azért nagyon jó megoldás, mert a Google Street Map-pel ellentétben offline navigációt kínál ingyen, ehhez csak regisztrálni kell az app tesztüzemébe.

forrás: http://index.hu/tech/2015/02/18/minden_utcakovet_ismer_a_nokia_uj_terkepe/

érdekes, tech , ,

Comments are currently closed.