Magyarországon kereste párját a mackó

GPS-jeladóval felszerelt medve érkezett május 3-án az Aggteleki Nemzeti Park nyugati határánál Szlovákiából Magyarországra. Az utolsó információk szerint május 8-án kelet felé továbbállt. A maciról videófelvételt is sikerült készíteni.

A Lengyel Barna Medve Kutató Projekt olyan természetvédő biológusokból álló csoport, akik egy barna medve ökológiai és megfigyelési projekten dolgoznak Lengyelországban. A projektterv rámutatott a térség országai közötti együttműködés erősítésének, valamint a barna medve állomány védelmének fontosságára, nem csak az egyes országok szintjén. A legtöbb medve uyganis a határokon keresztül vándorol.

medve(1)

Jelenleg egy kutatási projekten dolgoznak (GLOBE), amely a globális felmelegedés és az ember által a barna medve ökológiájára gyakorolt hatással foglalkozik. A GLOBE számos norvég egyetemmel és a Skandináv Barna Medve Kutatási Projekttel is együttműködve, a Lengyel-Norvég Kutatási Program támogatásával végzi munkáját. A projekt 2016 végéig tart.

Iwo, a május elején Magyarországra érkezett hím példány részt vesz a GLOBE tanulmányában. A medvét 2014. április 19-én a Lengyel Tátrában fogták be, ekkor kapott műholdas nyomkövető nyakörvet. Akkori súlya 81 kg volt. A fogazat vizsgálata alapján 5 éves a mackó. A rászerelt GPS-GSM nyakörv a beállítástól függően 30 percenként vagy 2 óránként képes beküldeni a pozíciót. A párkeresés ideje alatt 30 percenkénti jeladásra van beprogramozva, hogy pontosan látható legyen, mikor változtat irányt.

iwo_history (1)

Iwo útvonala

Ebben az évben Iwo nagyon energikus és mozgékony, de tavaly tavasszal is megtett egy nagyobb utat, a Liptói régióban 80 km-t nyugat felé, majd 80 km-t vissza. Április végén a szlovákiai Poprad régióból indult el délre, több mint 120 km-t tett meg. 2015. május 3-án átlépte a szlovák-magyar határt. Május 5-én már Rudabánya térségében járt. A fiatal hím medvék gyakran vándorolnak nagy távolságokra a születési helyüktől. Közép-Európában ismert olyan barna medve, aki 350 km távolságra kóborolt el. A medvék most vannak a párzási időszakban, és ez lehet az elsődleges apropója Iwo útjának is. Érdekesség, hogy vándorlása során azokat az élőhelyeket keresi fel, amelyeket a szakemberek is alkalmasnak találnak. A szlovák-magyar határon az Aggteleki Nemzeti Park és környéke az egyetlen lehetséges élőhely az európai barna medvék számára.

Az Iwo-ról Pelsőcnél készült videófelvételt Bartus Attila töltötte fel Facebook oldalára:

MEDVEĎ Iwo! Plešivec – Gemerská Hôrka, 2.5.2015, 19:30.
Iwo MEDVE! Pelsőc – Gömör Horka
Niedźwiedź Iwo! Plešivec – Gemerská Hôrka, 2.5.2015, 19:30.

Posted by Attila Bartus on 2015. május 3.

forrás: anp.hu

 

érdekes , ,

Comments are currently closed.