Műholdakkal az olvadó jég és a víz nyomában

Több mint két éve foglalkozik a GRACE műholdak mérési adatainak elemzésével a Budapesti Műszaki Egyetem fiatal kutatója. Kiss Annamária szerint a klímaváltozás okozta jégolvadás a sarkvidékeken kevésbé riasztó folyamat, mint ahogyan az a közfelfogásban megjelenik.

A GRACE műholdakat 2002-ben a NASA és a Német Űrügynökség lőtte fel. Eredetileg 5 éves élettartamra tervezték, de a jelenlegi álláspont szerint még jó pár évig fent maradnak, és 2016–17-re az „utódjaik” indítását is betervezik. A műholdpár átlagosan egy hónap alatt kerüli meg a Földet. Pozíciójukból és a köztük lévő távolságból egy globális geoidmodell állítható össze, amely jól tükrözi a Föld felszínén lejátszódó időbeli elváltozásokat, az óceánok, folyók vízállását, és a jégolvadást.

Astrium-grace-7

A víztömegek átrendeződését, a dél-amerikai La Plata vízgyűjtőterültén található folyók vízszintváltozásán keresztül vizsgálják. A Föld nehézségi erőterét nagyrészt a tömeg elrendezése alakítja ki, vagyis ahol nagyobb a tömeg, ott nagyobb a gravitációs hatás is.

A műholdak az összes alattuk elhelyezkedő tömeget észlelik, vagyis az általuk közölt adatok az egész vízháztartás egyensúlyára vonatkoznak. A mérési eredményekből a folyók vízszintváltozásai nem mutathatók ki, viszont az éves időbeli eltérések (emelkedés, csökkenés), valamint a legmagasabb vízszintek éves ismétlődései jól levezethetők.

Greenland

A fiatal kutató vizsgálatai alapján Grönland teljes területe olvad, a Déli-sarkkör nyugati szeletén, az elmúlt tíz év mérési adatai alapján pedig intenzív jégolvadás játszódik le. E folyamatért sokan az üvegházhatást okolják, de a valósághoz hozzátartozik, hogy ezen a területen két Spanyolország méretű jégself található, amelyek az óceán felszínén helyezkednek el, tehát nem a szárazföldön, a fix talajon. A víz folyamatosan alulról mossa a jégtáblákat, amelyek ezáltal gyorsabban olvadnak, illetve könnyebben leszakadnak.

Az Antarktisz keleti területe stabil kőzeten fekszik, és mérési eredmények kimutatták, hogy itt több olyan peremrész is található, ahol jéggyarapodás figyelhető meg. A mérnökhallgató szerint tény, hogy több olvad, mint amennyi gyarapszik, de a helyzet azonban korántsem olyan rossz, mint amilyennek sokszor itthon és a nagyvilágban beállítják.

forrás: bme.hu

érdekes, okos, tech , , , ,

Comments are currently closed.