Ethernet-kábel autókban?

Az autógyártók egyre gyakrabban szembesülnek azzal a ténnyel, hogy az egyre gyarapodó funkciók kiszolgálására már nem elegendőek az eddig használt megoldások. Új szabvány, az Ethernet adhat segítséget a probléma áthidalására.

Franz Korf a Hamburgi Alkalmazott Tudományok Főiskolájának informatikusa szerint, több ezer interfész található egy korszerű járműben, és az ezekkel szemben támasztott követelmények napról napra nőnek, így a jelenleg alkalmazott technológiák lassan a határaikhoz érnek.

ethernet

Az egyre több funkció növekvő terhet jelent az autókban működő hálózatokra, ezért lassan nyilvánvalóvá válik, hogy a hagyományos vezetékek, amelyekre az információcsere miatt van szükség, adatátviteli képességeik szempontjából hamarosan szűk keresztmetszetet fognak jelenteni.

A fiatal kutató egy projekt kapcsán intelligens fedélzeti architektúrát fejlesztett ki, ami leginkább egy idegrendszerhez hasonlítható. Ebben egyetlen gyors Ethernet-kábel válthatja fel az eddigi vezetékhálózatot.

Az egyik legnehezebb feladat az új technológia alkalmazása során a priorizálás, azaz az adatcsomag megfelelő időpontban való továbbítása az egyes berendezések között. Amennyiben például egy tolatásnál a hátsó kamera a másodperc tört részével később reagál a kelleténél, akkor előfordulhat, hogy a gépkocsi nekiütközik valaminek. Eddig minden információ először a rendszer központi egységébe került és utána kiosztották ezeket az egyes részegységek számára, de az Ethernet-kábelen keresztül az adatcsomagok, a központ kikerülésével, közvetlenül a célhoz továbbíthatók.

ethernet-car

Az feltételezések szerint az autógyártók így rövid és hosszú távon is komoly költségeket takaríthatnak meg, mert kevesebb kábelre lesz szükségük. A szakemberek által megálmodott technológiát 2021-ig építenék be minden sorozatgyártásba kerülő felsőkategóriás járműbe. A német szövetségi kutatási minisztérium 310 000 euróval támogatta a tavaly ősszel elindított és három éven át tartó programot, melynek célja egy nagy teljesítményű és intelligens járműelektronika létrehozása.

 

okos, tech , ,

Comments are currently closed.