Zagyva, a gólya és egy GPS tracker esete

A fehér gólyák vonulásáról és teleléséről számos fontos tényt sikerült megállapítani egy jeladóval ellátott gólya segítségével. A Zagyva névre keresztelt madár az elmúlt másfél év alatt óriási mennyiségű adattal, kereken tízezer GPS koordinátával szolgált a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek.

Egy GPS-GSM alapú jeladót tettek a madár hátára, aki aztán ezzel repült el egészen Afrika belsejéig és vissza. A jeladó a műholdak által biztosított lefedésnek köszönhetően Afrika legelhagyatottabb részeiről is képes volt adatokat közvetíteni. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2012 augusztusa óta képes e technológia segítségével részletesen nyomon követni a madár mozgását.

golya

A Nógrád megyei Nemtiből induló madár, szokatlan vándorlási útvonalat választott. Görögország felé indult, aztán Törökország déli részére repült és első telét ott töltötte. 2013 tavaszán nem tért vissza Magyarországra, hanem Kis-Ázsia déli partvidékén kóborolt egész nyáron. Ősszel csatlakozott a többi dél felé vonuló fehér gólyához, és a Nílus-völgyét követve, kitérőkkel Szudánon, Dél-Szudánon, Etiópián és Kenyán keresztül megérkezett Tanzániába.

zagyva_a_jelados_feher_golya_vonulasa_20131209_satellitetracking.eu_

A fiatal fehér gólyák esetében nem szokatlan, hogy nem térnek vissza szülőföldjükre ivarérettségük elérése, négy-ötéves koruk előtt, tehát Magyarország mellőzése természetes viselkedés volt. Zagyvával egyébként szerencséje van a kutatóknak, mert a jeladóval ellátott fiatal fehér gólyák többsége elpusztult a vonulás során. Az időjárás viszontagságai mellett a nagyfeszültségű villanyvezetékek és az orvvadászok jelentik a fő veszélyt a vándormadarakra.

A Magyar Madártani Intézet által megfigyelt és tanulmányozott madarak mozgását a szervezet honlapján lehet folyamatosan figyelemmel követni.

 

érdekes , ,

Comments are currently closed.