Már Pisa is okosváros!

Olaszország egyik leglátogatottabb városában már nem kell bosszankodnod, hogy hol talász parkolót. A pisai városvezetés is beszállt az okosváros programba, amelynek keretében intelligens parkolási hálózatot is kiépítettek.

pisa-inetrack-parkolas-m2m-600-95A korszerű megoldásnak egy M2M rendszer az alapja, amely a foglalt és a szabad parkolóhelyek mellett a forgalom alakulásáról is adatokat rögzít.

A projekt központja a Piazza Carrara tér, az itteni parkolóhelyeket szerelték fel szenzorokkal. Az érzékelők folyamatosan továbbítják az adatokat arról, hogy a parkolóhely foglalt, vagy sem, ezzel segítve téged a tájékozódásban és a parkolásban. Ez a rendszer persze a rendőröknek is segít a forgalom irányításában. A parkolóhely vadászathoz neked csak a Tap&Park alkalmazásra van szükséged. Az applikáció nem csupán megmutatja az utat neked a szabad parkolóhoz, de ezen keresztül a parkolási díjat is kifizetheted.

pisa-inetrack-teszt-parkolas-m2m-600-95

Az új intelligens parkolás jól kiegészíti a már korábban kialakított okos tömegközlekedési hálózatot. Ezek az “okos-fejlesztések” hatékonyabbá tették a város forgalomszervezését, és jelentősen csökkentették a szén-dioxid-kibocsátást is. A város vezetője szerint a belváros forgalmának majdnem harmadát teszik ki azok az autók, amelyek szabad parkolóhelyet keresgélnek. A városban közel 90 ezer jármű közlekedik naponta, így az utak állandóak a dugók. Azonban az új fejlesztéseknek köszönhetően a zsúfoltság érezhetően csökken.

A fejlesztés abból a szempontból is érdekes, hogy az egy ilyen régi emlékeket őrző városban valósult meg, hiszen köztudott, hogy Pisa különösen odafigyel hagyományaira és múltjára. Jól példázza ezt a dóm mellett található jellegzetes ferde torony is, amelyet hosszú évek során sem építettek újjá, hogy függőleges legyen. :)

Forrás: M2M Now

érdekes, okos , , ,

Comments are currently closed.