Drónos kiszállítás: a DHL “csomagkoptere” egy német szigetre repül

A német logisztikai vállalat, a DHL, drónnal szállít csomagokat a német Juist szigetre. Ez az első alkalom Európában, hogy egy pilóta nélküli repülőgép szállít árukat.

A Germany Deutsche Post tulajdonában álló vállalat nemrégiben csatlakozott az Amazonhoz és a Google-höz a drónok tesztelésében, ők a nem túl messzi sziget csomagszállítását oldják meg robottal.

dron-inepex

Ez a drón – a csomagkopter – képes akár 65 km-t is megtenni egy óra alatt. Gyógyszereket és olyan árukat fog szállítani, amik sürgősséget szállítást igényelnek azon a szigeten, ahol autó még nem járt. Ha a próbaszállítások  sikeresnek bizonyulnak, akkor a drón távolabbi helyekre és vészhelyzet esetén is szállíthat majd küldeményeket.

dron-inepex

Ugyanakkor a drónok kritikusai aggodalmaik fejelzték ki a magánélet és a technológia biztonsága miatt. legfőbb problémának jelezték, hogy a drónok összeütközhetnek más repülőgépekkel, vagy akár emberrel is.

Ennek ellenére a Deutsche Post engedélyt kapott a német Közlekedési Minisztériumtól, valamint a légiközlekedést ellenőrző szervtől is a Juist projekthez, így egy korlátozott területen repül majd a csomagkopter. A drón nem fog házak fölött repülni – mondta a DHL szóvivője.

A drónnak 4 forgólapátja van, 5 kg és maximum 1,2 kg tömegű csomagot képes szállítani. A földről ellenőrizni fogják, de a repülés teljesen automata lesz. A 12 km-es út Juist szigetre 15-30 percet vesz majd igénybe, az időjárási viszonyoktól függően.

A közel 1700 fő által lakott északi-tengeri szigeten október közepén zárták a teszteket, amik sikeresnek bizonyultak.

 Forrás: http://www.reuters.com/article/2014/09/24/us-deutsche-post-drones-idUSKCN0HJ1ED20140924

 

érdekes, tech , , ,

Comments are currently closed.