A T modelltől a 4G-ig: Hogyan forradalmasítja a V2V technológia az autód – II. rész

Adatokban rejlő lehetőségek

öntanuló-autó

A V2V (azaz Vehicle To Vehicle) technológiával ellátott autók fontos, sőt, talán legértékesebb mellékterméke az ADAT. Ezek azok az adatok, melyeket az autó a mindennapi használat során generál, és eltárol, nem csak a közlekedési szokásaidról, útvonalaidról, hanem a hívásaidról, az általad veszélyesnek ítélt helyzetekről stb.

Létezik olyan kalkuláció, hogy a GPS technológiával ellátott autók az éves mobil adathasználatot meg fogják duplázni a következő 5 évben. És persze a legfontosabb kérdés, hogy az autógyártók, és az autós vállalatok hogyan lesznek képesek felhasználni ezeket az adatokat, és ezekkel hogyan fejlesztik majd szolgáltatásaikat és hogyan szolgálják a te kényelmed.

Csak egy példa: az autókereskedők bevételeik nagy részét a kötelező szervízekből szerzik, nem pedig az autók értékesítéséből. Világszerte tendencia, hogy amikor az autó garanciáját veszti, akkor a tulajdonos szervízt vált, és egy olcsóbb szervízben intézi autója javítását. Ugyanakkor az autógyártók és a márkakereskedők ezzel az új technológiával meg tudják változtatni ezt a hozzáállást. Mégpedig úgy, hogy elkezdik az autó által eltárolt adatok felhasználását a balesetek megelőzésére fordítani. Tehát, ha egy várható problémát érzékel a szervíz az autódban, akkor a szerelő felveszi veled a kapcsolatot, és szól, mielőbb látogass el a szervizbe.

A jövő útja az öntanuló autó?

öntanuló-autó

A távolabbi jövőbe nézve, a lehetőségek, amiket a V2V technológia megnyit az autóipar előtt, szinte határtalanok. Ilyen hatása lehet például a biztonság területén is. Egy vezeték nélküli hálózat által működtetett mentőautóban, a mentősök használni tudják majd a videóhívást, és ezzel megoszthatnak képeket a beteg állapotáról. Sőt, ha ezt a gondolatot továbbvisszük, akkor a beteg kapcsán konzultálni is tudnak majd egy-egy specialistával.

Míg az önálló autó végre nem csak néhány mérnök álmaiban létezik, lehetőség nyílik arra is, hogy az autóban lévő hálózatot újszerűen használd. Ezáltal az autód egyfajta kibővítése lehet irodádnak, vagy otthonodnak is. Lehetőséged lesz filmeket nézni, vagy vidókonferenciákat tartani barátokkal, kollégákkal, mialatt az autó is elvégzi a maga dolgát, akár egy profi sofőr.

A technológia csúcspontja az “öntanuló autó” lehet, amely valós idejű frissítéseket, személyes információkat és odaillő adatokat kombinálna, ezáltal szolgálva a te vezetési szokásaidat és elvárásaidat. Az autód magába foglal majd egy olyan rendszert is, amely képes megtanulni a viselkedésed, és így tud majd alkalmazkodni az igényeidhez. Így többé nem kell beprogramoznod a navigációs rendszeredbe, hogy a kedvenc éttermedbe akarsz menni, hanem ezt az autód magától felajánlaná, hisz tudja, hogy minden szombat estédet ott töltöd.

Ezek az “apróságok” még a jövőt képviselik, de egy kis ízelítőt nyújt arról, hogy az autód hogyan válik majd “felhasználóközpontúvá”.

A cikk első részét itt találod: http://nyomkovetes-blog.hu/2014/10/20/a-t-modelltol-a-4g-ig-hogyan-forradalmasitja-a-v2v-technologia-az-autod-i-resz/

Képek: 

www.justluxe.com

www.grandprix.co.th

okos, tech ,

Comments are currently closed.