13+1 tipp az autós nyaralásokra való felkészüléshez

Lassan beköszönt a nyár és egyre többen készülnek hazai vagy külföldi utazásra. A nyaralásokra sokan autóval mennek és gyakran fordul elő az, hogy az autót egy ilyen kirándulás alkalmával veszik először igénybe az évben. A most következő összeállításunkban néhány tippet szeretnénk adni a felkészüléshez, melyek betartásával sok esetleges bajtól és kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.

Nyaralás autóval

Nyaralás autóval

 

1. Gumiabroncsok minősége

Ha régóta nem volt már komolyabban használva az autó, mindenképpen érdemes átnézni az abroncsok állapotát. Az abroncs oldalán lévő kidudorodás a vázszerkezetet alkotó kordszálak szakadását jelezheti, a repedezett profil az abroncs elöregedésére, a szemmel látható rendellenes kopás (például a futófelület széle kopottabb, mint a többi terület) rosszul beállított futóműre utalhat. Ha ilyet tapasztalunk, kérjük szakember tanácsát!

 

2. Gumiabroncsnyomás

Érdemes ellenőrizni a gépkocsi kerekeinek nyomását is. A beállítandó nyomásértékek az autóhoz kapott könyvben, a tanksapka-fedélen vagy az ajtóoszlopon találhatóak. Nyaralás esetén, ha jól meg van pakolva az autó, érdemes a megszokottnál 0,3-0,5 bar-ral is többre állítani.

 

3. Pótkerék és szerszámok

Ellenőrizzük a pótkerék minőségét, nyomását is. Emellett nem árt ha van nálunk az emelőn és a kerékkulcson kívül néhány fogó, kulcs és csavarhúzó is.

4. Fékek ellenőrzése

  • A lábféket megnyomva a pedál nyomása fokozatosan keményedik (felkeményedés), majd a felső egyharmadnál megáll a keményedés (és legtöbbször a pedál is).

  • A kézifék (hivatalosan: rögzítő fék) rögzíti az autót álló helyzetben. Az ellenőrzése során a kart felfele húzva 4-9 kattanás közt megfeszül, majd elengedve feszes marad.

 

5. Motorolajszint ellenőrzése

A motorolajszint ellenőrzése egyébként is ajánlott, de hosszabb túrák esetén mindenképpen érdemes megnézni, és akár 1-2 liter tartalék motorolajat az autóban tartani.

 

Az autó teljes ellenőrzése ajánlott

Az autó teljes ellenőrzése ajánlott

6. Fékfolyadék

A fékfolyadékot ajánlatos 2 évente cserélni, így ha több mint 2 éve nem történt csere, elérkezettnek tekinthetjük az időt, megelőzve ezzel a folyadék felforrását.

 

7. Hűtővíz

A hűtőfolyadékot is illik időnként cserélni, s bár a fagyáspontjával nem lesz nyáron probléma, ne használjunk csapvizet mert rozsdásodást okozhat. Helyette a benzinkutakon is kapható ioncserélt vagy desztilált víz a megfelelő.

 

8. Izzók ellenőrzése

Egy parkolóban egy kis személyi segítséggel próbáljuk ki és ellenőrizzük az összes világítóberendezést, beleértve a fényszórókat, irányjelzőket, fék-, tolató- és ködlámpákat. Ügyeljünk az izzók magasságszabályzójára is.

 

9. Ablaktörlők és ablakmosó folyadék

A koszos szélvédő vagy a nagy esők indokolttá teszik, hogy figyeljünk az ablakmosó folyadék szintjére, valamint az ablakmosó gumilapát minőségére.

 

10. Klíma kitakarítása

Ha olyan autóval rendelkezünk, amiben klíma is van, bizony a klímára is hangsúlyt kell fektetni. Egy pollenszűrő csere (klíma nélküli autóban is), esetleg gáztöltés is szükséges lehet.

 

11. Utasbiztosítás

Az idehaza fizetett kötelező biztosítás csak Magyarország területén belül érvényes. Ugyanígy az egészségügyi ellátás sem ingyenes külföldön. Ezért akár milyen rövid időre is utazik az ember külföldre, mindenképpen érdemes utasbiztosítást kötni.

 

12. Jogosítvány, forgalmi engedély, útlevél

Reméljük mindenki számára egyértelmű, hogy a legfontosabb okmányokat mindig magunknál kell hordanunk. Érdemes ellenőrizni azok lejárati dátumát, nehogy utazás közben érjen minket meglepetés.

 

13. Ismerkedés a külföldi KRESZ szabályokkal

Bár a legtöbb európai országban a legtöbb KRESZ szabály a hazaival azonos, vannak eltérések. Csehországban például lakott területen belül is kötelező a tompított fényszóró használata. Tájékozódjunk a szabályokról a neten!

A pótkulcs legyen nálunk

A pótkulcs legyen nálunk

 

+1. A pótkulcs legyen nálunk

Külföldi utazásoknál különösen hasznos tipp, hogy vigyük magunkkal az autó pótkulcsát, melyet egy másik helyen, egy másik személynél tartunk. Így ha esetleg egy táskalopás áldozatai leszünk akkor sem maradunk hoppon.

A fenti tippek betartásával elmondhatjuk, hogy felkészültünk egy autós utazásra, de a legkisebb kockázatot természetesen akkor vállaljuk, ha szakszervízzel és átnézetjük a járművet indulás előtt.

 

hasznos, okos , , , , , , ,

Comments are currently closed.