A Földet megfigyelő új “őrszem”

A beszédes nevű Sentinel 1A műholdat, az első “őrszemet” a sorban, csütörtökön Francia-Guyana-ban lőtték ki az űrbe a Copernicus program keretében. A Föld felszínének eddigi legpontosabb megfigyelését és feltérképezését végzi majd, legfőbb feladata pedig a katasztrófavédelem. Az Európai Bizottság és az Európai Űrügynökség (ESA) projektjének célja, hogy a következő 5 évben pontos adatokat nyerjenek a bolygónk felszínéről, a szárazföldekről, óceánokról, légkörről a Sentinelek segítségével.

A műhold 23 perc alatt érte el kilövés után a 699 kilométeres magasságát a Szojuz rakéta utasaként, az első órákat a szárnyai kicsomagolásával és a radar beállításával töltötte. A program szerint az eszköz rögtön az első héten már kalibrálásokat fog végezni, fényképezi a Föld felszínét, de teljes kapacitással csak három hónap múlva működik. A Sentinel 1A- val tesztelik az új lézer alapú adatfeldolgozó rendszert, ami a pontosságon túl a gyorsaságban is rengeteget fejlődött. Segítségével az adatátvitel “órákról percekre csökkenthető”, állítja Jean-Jacques Dordain, az ESA igazgatója. Természeti katasztrófák esetén a gyors információáramlás rengeteg ember életét mentheti meg.

Sentinel1A

Sentinel1A

A műholdat a németországi Darmstadtból írányítják és utasítják az ESA szakemberei. A teljes projekt költségvetése 7,5 milliárd euróra rúg, viszont a tervezett 5 év után sem ér véget a Sentinel program, ha valamelyik eszköz tönkremegy, kicserélik. 2015-ben lövik fel a Sentinel1A párját a Sentinel 1B-t, így a két műhold párban végzi a folyamatos monitorozást, hogy a lehető legkevesebb időkieséssel készítsék a folyamatos felvételeket a Földről. Ha az első két műhold élettartama lejár, a Sentinelek új generációja, az 1C és 1D veszi át a helyüket a geostacionárius pályán.

A Sentinel1 sorozat mellett már tervezik a következő generációs műholdakat is. A 2. és 3. széria munkálatai is előrehaladott állapotban vannak, szenzoraik folytatni fogják az óceánok viselkedésének feltérképezését, emellett a a földfelszíni változásokra koncentrálnak. Tervek szerint a következő évben indítják őket. A 4. és 5. szériát a légköri érzékelésre fejlesztették és még ebben az évtizedben fellövik őket az űrbe.

Sentinel -1 : Időjárási jelenségek komplex megfigyelő képességével rendelkezik, ebben a felhők sem zavarják

Sentinel -2 : Multi- hullámhossz érzékelőkkel tanulmányozza elsősorban a földfelszíni változásokat

Sentinel -3 : Hasonló, mint az S2 , de finomhangolták az óceán tulajdonságainak és viselkedésének megfigyelésére

Sentinel -4 : Magasabb pályán keringő légköri érzékelő,  globális perspektívát ad a gázok, például az ózon helyzetéről

Sentinel -5 : Alacsonyan keringő , nagy felbontású légköri érzékelő, segítségével monitorozható a levegő minősége

Sentinel 5

Sentinel 5

A Sentinelek jövőbeli munkássága lehetővé teszi, hogy komplex képet kapjunk Földünk “egészségi” állapotáról, valamint lehetővé teszi, hogy a megelőzés és az adódó problémák kezelése hatékonyabb legyen.

érdekes, tech , , , , , ,

Comments are currently closed.