Lekapcsolnak a rendőrök az úton! Szó szerint…

Képzeljük el, hogy a közeljövőben az autós üldözések így zajlanak: a rendőrök el sem hagyják az őrsöt, csak egy gomb segítségével lekapcsolják a gyujtást az ominózus autóban. Majd isznak egy kávét és szépen begyüjtik a rostokló kocsiban csücsülő bűnözőket. Hihetetlennek tűnik? Veszélyesnek, biztonságosnak? Milyen kérdéseket vetne fel ennek a lehetősége?

Az ENLETS (European Network of Law Enforcement Technologies) európai bűnüldözési technológiákkal foglalkozó szervezet tervei szerint mindez hamarosan megvalósulhat. Magas rangú rendőrségi vezetőktől származó információk alapján az Unió egy olyan szabályozáson dolgozik, amely előírná egy távoli leállítást lehetővé tevő eszköz kötelező beépítését minden újonnan forgalomba kerülő járműben.A titkos projekt hatéves ütemtervvel rendelkezik, és egy nagyobb átalakítás része, mellyel a megfigyelést és követést szeretnék fejleszteni.A pár éven belül autókba bekerülő eszközöket a rendőrkapitányságokról kísérnék figyelemmel. Aktiválás után pedig a készülék azonnal elzárná a gyanúsított autójának üzemanyag ellátását, és a gyújtást is lekapcsolná.

Párizsi rendőrnő munka közben

Párizsi rendőrnő munka köz

Az ENLETS tervét az EU-s Belső Biztonsági Állandó Bizottság (COSI) is támogatja, melyet 2010-ben hozták létre és a nemzetközi törvényhozás felett áll. Így jogosan merülhet fel aggodalom a polgári jogok szabadsága miatt az egész kezdeményezéssel kapcsolatban, ha ez a két szervezet áll mögötte.A “lekapcsolható autók” egyelőre még csak elméletben léteznek olyan más ötlet mellett, mint például.az automatikus rendszámfelismerés. A magyar rendszámtáblák történetéről már egy korábbi cikkünkben is olvashattatok.

A tervet nem fogadja osztatlan lelkesedés, hiszen ha jogilag le is szabályozzák szigorúan, akkor is ott van a hibákból adódó komoly veszély. Egy nagy sebességnél leálló jármű az autópályán körülbelül olyan veszélyes lehet, ha nem nagyobb mint amekkora veszélyt a rendszer bevezetésével és az autósüldözések mellőzésével akarnak kiküszöbölni.

Az IneTrack jelenleg is kínál SMS alapú távoli leállítás funkciót ügyfelei számára, mely segítségével leállítható a gépjármű, ha rossz kezekbe kerülne. Ebben az esetben a nyomkövető eszköz az üzemanyag szivattyú tápellátását szünteti meg, így a jármű még kiállhat a forgalomból, nem okozva balesetet. A funkció használatával ettől függetlenül rendkívül körültekintően kell bánni, és érdemes előtte a térképes felületen ellenőrizni a gépjármű helyzetét, hogy ne vasúti átjáróban vagy alagútban állítsuk meg.

érdekes, tech , , ,

Comments are currently closed.