Modern méhek csippel a hátukon- borotváljunk, ragasszunk!

Bár elsőre nem úgy tűnik, hogy a méhek hűtőbe pakolása, elkábítása, megborotválása és egy kis eszköz rájuk ragasztása túl állatbaráti tett lenne, mégsem kegyetlen állatkísérletről van szó. Az utóbbi években veszélybe kerülő hasznos kis lények megmentésére tesz kísérletet egy ausztrál kutatóintézet a CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) azzal, hogy nyomon követi 5000 méh útját. Egy 2,5 mm-es RFID chip segítségével mindig tudják, merre járnak a rajok.

Egész kolóniák pusztulnak ki a világ minden táján az utóbbi időkben minden különösebb kiváltó ok nélkül. A probléma súlyosbodása, és a méhek lehetséges totális kihalása az emberiség életében is katasztrofális következményekkel járna. A méhek nélkül a komplett növényzet 80% -a nem létezne. A mezőgazdaság és a biodiverzitás nagy mértékben károsodna. Búcsút mondhatnánk a limonádénak citrom és lime híján, ugyanúgy a paradicsomnak, avokádónak, és anyu sem tudna több bablevest készíteni.

RFID chipes méh

Forrás: www.csiro.au

Dr. Paulo de Souza, a kutatás vezetője által kiadott sajtóközleményéből megtudhatjuk, hogy a szenzor nincs hatással a méhekre, nem befolyásolja a normális munkájukat, repülésüket.” A méhek a társas lények, visszatérnek ugyanazokra a pontrokra , úgy működiknek, mint egy nagyon kiszámítható menetrend. Minden változás a viselkedésükben azt jelzi, hogy a környzetet is változik . Ha tudjuk modellezni mozgásukat , képesek leszünk felismerni nagyon gyorsan , amikor a tevékenységben megjelenik a módosulás és az okok feltárására is mód nyílik. ”

A méhek megzavarodásának okai nem teljesen világosak, lehet a növényvédő szerek, antibiotikumok és GPS jelek hatása, vagy mindez együtt. Probléma továbbá, hogy a tudósok nem tudják, hová mennek a méhek, mikor meghalnak. Ezzel a megfigyeléssel remélhetőleg közelebb jutnak a megoldáshoz.

A CSIRO ötletei nem állnak meg a méhek megfigyelésénél. Terveik között szerepel a jövőben a gyümölcslegyek és szúnyogok útjainak kiderítése is.

érdekes, tech , , ,

Comments are currently closed.