GPS az agráriparban

A mezőgazdaság világszerte az egyik legjelentősebb üzletág, az USA-ban például több mint 4 milliárd dollárt tesznek ki az iparágban dolgozók bérei. Bejegyzésünkben ma arra keressük a választ, hogy hogyan segíthet a GPS technológia hatékonyabbá tenni az agrár ágazatot.

1. GPS vezérelt robotok

Ahogyan már említettük, a mezőgazdasági termelésre fordított pénzügyi erőforrások nagy részét a munkadíjak teszik ki – ezek csökkentésében nyújthatnak segítséget a robotok, melyeket GPS alapú rendszerekkel irányítanak. Így az automatizálható munkákat gépek végezhetik, költséghatékonyabbá téve ezzel a termelést, hiszen ezek folyamatosan, a nap bármely szakában tudnak dolgozni.

Bár áruk nem alacsony, az elvégzett munka mennyiségét tekintve még ezzel együtt is megtakarítást jelenthetnek egy munkás éves bérköltségéhez viszonyítva. Míg az Egyesült Államokban még csak most kezdenek teret hódítani, Európában már gyakrabban használják őket különféle folyamatok elvégzésére.

agribusiness

2. Műholdas képekkel a vetés optimalizálásáért

A farmerek, gazdálkodók műholdas képek alapján térképezik fel birtokaikat, megművelendő területeiket, s ez segíthet eldönteni, hogy hova ültessék a magokat. A műholdas felvételek alapján több szempont szerint elemzik a rendelkezésre álló területet, s a több információ segíti őket az ültetés beosztásának optimalizálásáért.

Az ültetést végző gépeket pedig a megszerzett adatok alapján GPS alapú rendszerek koordinálják a vetés során.

3. Állatállomány nyomkövetés

Egy nagyobb állatállomány számon tartása és kezelése már komoly problémát, kihívást jelenthet a gazdák számára – erre is kényelmes megoldást nyújthat a GPS alapú nyomkövetés.

Az állatok helyzetének folyamatos felügyelete egyrészt megakadályozza, hogy túl messzire kóboroljanak és megnehezíti ellopásukat, másrészt pedig azt is segít a farmereknek eldönteni, hogy hol legeltessék őket – elkerülve ezzel egy-egy terület túllegeltetését.

agribusiness2

4. Vagyonvédelem

A mezőgazdasági gépek, traktorok, robotok jellemzően meglehetősen drágák, így egy-egy ilyen berendezés ellopása jelentős anyagi károkat okozhat az agrárcégeknek. Az értékesebb gépek GPS nyomkövetővel való felszerelése azonban megoldást nyújthat erre a problémára, jelentős összegeket takarítva meg a vállalkozásoknak.

hasznos, tech, üzlet , , ,

Comments are currently closed.