Kötelező lesz az automatikus segélyhívás minden gépjárműben

Az Európai Unió közútjain előforduló balesetek naponta átlagosan mintegy 75 halálos áldozatot követelnek, melyek jelentős hányada a későn kiérkező segítség miatt következik be. Az EU irányelve alapján 2015-től minden, az Unió területén forgalomba kerülő gépjármű képes lesz automatikus segélykérés indítására.

A megoldás sokkal hatékonyabb lehet a közvetlen telefonos segítségkérésnél, mert a járművezető eszméletvesztése esetén is aktiválódik. A rendszer a műholdas kapcsolaton keresztül a baleset pontos GPS koordinátáit is elküldi a központnak, ezzel elősegítve, hogy a segítség a lehető leghamarabb a helyszínre érkezzen.

ecall

Hogy működik a rendszer?

A gépkocsiba szerelt GPS modul (tracker) rendelkezik egy SIM-kártyával , de a SIM-kártya nincs regisztrálva egyik mobilszolgáltató hálózatában sem, amíg nem kerül sor az eCall aktiválására. Az aktiválást követően a rendszer egy 112-es hanghívást hoz létre a segélyszolgálati központtal, ahol képzett diszpécserek fogadják majd a hívásokat. Az olyan plusz információk, mint például a GPS-koordináták és a jármű azonosítója akkor is eljutnak a riasztási központba, ha az áldozat eszméletlen.

Egyes komplex szolgáltatást megvalósító, az IneTrack nyomkövető rendszerhez hasonló megoldások esetében a gépkocsi tulajdonosa egy aktív SIM-kártyával működő nyomkövető egységgel és előfizetéssel rendelkezik, amiért cserébe többlet funkciók széles körét veheti igénybe.

 

Hogyan működik mindez a gyakorlatban?

A gépjármű által küldött szükséges információk begyűjtését követően, a diszpécser meggyőződik a vészhelyzet részleteiről és annak valódiságáról, majd továbbítja az üzenetet az illetékes bevetési szervek felé. Így a segítség a balesetet követően néhány percen belül elindulhat a GPS koordináták alapján meghatározott pontos helyszínre kihasználva az úgynevezett „arany órát”, ami a balesetet követő első óra, mely során a legjobbak az áldozat túlélési esélyei és a sérülések súlyossága is mérsékelhető. Az eCall biztosítja, hogy a baleseti helyszín a lehető leghamarabb mentesíthető legyen, mivel a mentési csapatok, rendőrség, a forgalomirányítási központok is nagyon gyorsan értesülnek az esetről.

ecall2

Az eCall rendszer az Európai Unió célkitűzései szerint hamarosan minden újonnan gyártott járműben gyárilag megtalálható lesz – ez 2015-től kezdve Európában mintegy 15 millió gépjárművet jelenthet majd évente. Az új rendelet az egyike az ITS (Intelligens Közlekedési Rendszerek) irányelvben előírt lépéseknek, mely a biztonságosabb, környezetbarátabb és hatékonyabb európai uniós közlekedés érdekében született.

érdekes, tech, üzlet , , ,

Comments are currently closed.