A repülőn elvesztett poggyász a múlté?

Minden utazó rémálma, hogy külföldre érkezve a reptéren szembesül csomagja elvesztésével. Ez a probléma azonban a múlté lehet az Airbus és a T-Systems által fejlesztett intelligens poggyász használatával.

Egy kutatás szerint minden Boeing 747-es gépre átlagosan 4 elveszett csomag jut, amely igen komoly, évi 2 milliárd fontos kárt okoz a légitársaságoknak. A baj általában az átszálláskor következik be, s elkeveredésük leggyakoribb oka a leszakadt vonalkód.

Erre a problémára nyújt megoldást a Bag2Go névre keresztelt intelligens poggyász, mely használatával nem kell többé megbízhatatlan, papíralapú azonosítással bajlódnunk.

A táska prototípusában beépítve található egy műholdas nyomkövető, illetve egy elektronikus vonalkód. Az utas egy okostelefonnal küldheti be saját és táskája adatait a légitársaságnak, aki feldolgozás után visszaküld egy vonalkódot – ez kerül megjelenítésre a táska felületén. Mindegyik vonalkód teljesen egyedi az utas nevétől, a járatszámtól és a csomagtól függően.

Az okostelefonra készült alkalmazás segítségével még felszállás előtt, a repülőn ellenőrizhető, hogy a táska a csomagtérben van-e, így probléma esetén lehetőség van riasztani a repülőgép személyzetét. Ha pedig a csomagot rossz gépre tették, a folyamatos nyomkövetés segítségével gyorsabban juthat vissza jogos tulajdonosához.

A táska egyébként akkor is figyelmeztet, ha valaki jogosulatlanul próbálja kinyitni, feltörni csomagot, így teljes biztonságban tudhatjuk értékeinket.

A Bag2Go egyelőre fejlesztés alatt áll, de ha forgalomba hozzák, jóval kényelmesebb és biztonságosabb módját mutatja be a csomagszállításnak. A táska áráról egyelőre nincsenek hírek, de a tervek szerint nem csak megvásárlásra, hanem bérlésre is biztosítanak majd lehetőséget a légitársaságok.

 
érdekes, hasznos , ,

Comments are currently closed.