Már az időjósok is nyomkövetnek

2013. március 17-én az időkép.hu csapata egy újabb időjárási szondát bocsátott a légkörbe. A GPS alapú nyomkövetésnek hála, a ballon útvonalát térképen és gépjárművel is követni tudták.

A Pannon Közeli Világűr Projekt immáron második alkalommal juttatott időjárás megfigyelésére alkalmas szondát a levegőbe. Nagy kihívás és korántsem gyerekjáték fotókat készíteni a világűr határából. Több éves előkészítés, és munka szükséges ahhoz, hogy valaki képket készítsen és adatokat gyűjtsön olyan magasságból.

A szonda tartalma: fényképezőgép, HD kamerák, APRS GPS vevők, sugárzásmérő, hőmérséklet- és páratartalom mérő szenzor, és néhány további újdonság.

A ballon útvonalát egy külön erre a célra létrehozott oldalon lehetett követni.

A felengedett mérőállomás március 17-én vasárnap nem sokkal dél után landolt a Földön. A szondán található kamerák képeit és videót az idokep.hu egy külön bejegyzésben mutatta be. A kísérlet sikeresnek bizonyult, a szonda 32km magasan, 226km/órával mozgott.

A bejegyzésben szereplő képek, videók és adatok az időkép.hu tulajdonát képezik. További információk: http://www.idokep.hu/hirek/eloben-a-szondaeresztes

érdekes , ,

Comments are currently closed.