Életet menthet a nyomkövetés

Nemrég fejeződött be a világ legnagyobb rallyjának számító Dakar, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra. A versenyzők pontos helyzetének ismerete és az ennek köszönhető gyors segítségnyújtás sokszor életeket menthet a szélsőséges természeti tényezők között zajló verseny során.

Dakar rally nyomkövetés
 Harmadik éve már, hogy az Iritrack biztonsági rendszer használata kötelező minden Dakaron induló jármű számára. Műholdas helymeghatározót szerelnek fel a versenyben, szervezésben és közvetítésben részt vevő összes járműre, legyen az földön vagy levegőben.

A rendszer lehetővé teszi, hogy a hatalmas sivatagokban a szervezők folyamatosan nyomon követhessék a járműveket, valósidejű, pontos információkat kapjanak azok helyzetéről. Vészhelyzet esetén így a legközelebbi mentőcsapatokat értesítve azonnali segítséget tudnak nyújtani a bajba jutott indulóknak. Például ha egy versenyző 2 percre megáll, a szervezők azonnal felveszik vele a kapcsolatot.

A képen látható Iritrack nyomkövető eszköz az IneTrack kompatibilis trackerekhez hasonlóan működik. Nemcsak egy GPS (Global Positioning System) vevő, hanem egy mobiltelefon is egyben, mely lehetővé teszi, hogy a versenyzők és a szervezők kapcsolatba léphessenek egymással.


A piros gomb megnyomása egy vészjelzést küld az irányító központba, mely jelzésre a szervezők azonnal felveszik a kapcsolatot a versenyzővel. Amint azonosították a veszély forrását, szétküldik azt az összes környéken tartózkodó jármű számára.

A kék gomb megnyomásával telefonhívás indítható a központ felé, ha valamilyen rendellenes dolgot vagy hibát tapasztal a versenyző.

A zöld gomb nem vészjelzést küld, hanem egy olyan eseményre hívja fel az szervezők figyelmét, aminek érdemes utánanézni. Ha több “zöld jelzés” érkezett az ugyanazon területen tartózkodó járművektől, akkor kiemelten figyelik az adott körzetet.

Ez a műholdas nyomkövető rendszer több éve a Dakaron indulók őrangyala, használata rengeteg életet mentett már meg.

érdekes, hasznos , ,

Comments are currently closed.