Milyen lenne az élet autó nélkül?

A kerék feltalálása egyértelműen pozitív hatással volt az emberiség életére, a nagy távolságok leküzdhetővé váltak, időt és energiát spórolunk négykeréken, az okosautók lassan álomból a hétköznapok használati tárgyaivá szelídülnek. Sok autót használunk Magyarországon is, 3,084 millió regisztrált személygépkocsi jut 4,1 millió háztartásra. De mit tehetnénk, ha egy reggel többé nem találnánk meg a slusszkulcsot?

Rengeteg lehetőségünk van, ma már saját autó nélkül is gyakorlatilag bárhová eljuthatunk. Ha a magányos utazás hívei vagyunk, a robogó vagy a bicikli remek alternatíva lehet. Előbbi éves fenntratása sokkal kevesebb, mint egy személyautóé, utóbbi pedig a sportos életmód alappillére lehet. Sokan ódzkodnak a tömegközlekedési eszközök használatától, mert “sok időt vesz el”, “kényelmetlen”, “ nincs elég ülőhely” stb. Ez egyrészt igaz, másrészt Szentendréről Budapestre beérni a munkahelyünkre autóval a reggeli csúcsforgalomban igazi kihívás. További előnye, hogy egy nagyvárosban környezetkímélőbb megoldás, ha metróval, villamossal utazunk, mintha 1 millió autó rontja magából a CO-t a dugóban.

flickr-mcaven-green-car

Michael Caven / Flickr

Ha csak néha-néha van szükségünk egy-egy autós fuvarra, bártran használhatjuk a telekocsi szolgáltatásokat, városok között ez ideális megoldás lehet, ha a vonatjegy felét megspórolnánk. Ha a fővárosban keresünk a taxinál olcsóbb megoldást, a Wundercar és az Uber jöhet számításba. Persze lehet, hogy gyakran szükségünk van autóra, ráadásul szeretünk vezetni: a carsharing ezt az igényt elégíti ki.

Nyugat-Európában ez egy növekvő üzletág, nálunk még gyerekcipőben jár, de az Avalon station based szolgáltatását Budapesten már mi is igénybe vehetjük. Hosszú külföldi utakra az autóbérlést érdemes megfontolni. Itt általában borsos a kaució, de ezt a nyaralás után visszakapjuk. Sok szolgáltató közül válogathatunk, és átmenetileg bármilyen autónk lehet:, kistehergépkocsi költözéshez, kisbusz a barátokkal a balatoni hétvégére, cabrio az esküvői fotózáshoz. :)

Természetesen sokan a gyermekük fuvarozása miatt vagy a munkájukból adódóan nem tudnak autó nélkül élni. A költségek szempontjából érdemes megnézni, hogy egy átlagautó évente 700-800 ezer forintba is kerülhet tulajdonosának, ami a 154 ezer forintos nettó átlagfizetéshez képest nem kevesebb mint 40%-os kiadás. Az sem elhanyagolható tényező, hogy itthon nem általánosan elterjedt a bérlés, kölcsönzés, inkább szeretjük azt mondani, hogy “vettem egy autót, egy lakást”, “a kocsim, a lakásom”. Hogy ez mennyi idő alatt változhat meg, arra egyelőre nincsenek becslések.

forrás: http://kiszamolo.hu/az-elet-auto-nelkul/

érdekes , , ,

Comments are currently closed.