A T modelltől a 4G-ig: Hogyan forradalmasítja a V2V technológia az autód – I. rész

Az autóipar legnagyobb átalakulásának határán áll. A V2V technológiát használó autók forradalmasítják az autózásról való gondolkodást, és 2020-ra az autópiac 90%-át a V2V technológiával ellátott autók teszik majd ki.

Inetrack-nyomkövetés-blog-v2v

V2V technológia jelentése: vehicle-to-vehicle technology, azaz a járművek közötti kommunikáció.

A Ford T Modelljének 1908-ban megkezdett tömeggyártása óta az autóipar nem nézett szembe ilyen megrázó változással, mint most és ez a változás nem csak az autógyártást, hanem az eladást és a fogyasztást is érinteni fogja, mondják a fejlesztők.

Egészen mostanáig a “V2V technológiát használó autó” kifejezés csak ipari divatszólás volt, ám úgy néz ki, most elérkeztünk ahhoz a ponthoz ahol ez a divatos szónál sokkal többet jelent majd. A legutóbbi kutatások szerint a vásárlók már készen állnak a V2V technológiára, sőt kifejezetten várják azt. Egy kutatás szerint a gépkocsitulajdonosok 80%-a úgy véli, hogy az autóba épített hálózati kapcsolat ugyanazt a kényelmet és kezelhetőséget biztosítja majd, mint amihez már hozzászoktak otthonaikban vagy az okostelefonokon.

Inetrack-nyomkövetés-blog-v2v

És tudjuk, ha a reménybeli fogyasztók nyitottak egy lehetőségre, akkor nem kell majd igazán sokat várni rá, és addig is sok-sok technikai fejlesztést élvezhetünk majd.

Biztonság és diagnosztika

Annak ellenére, hogy a V2V területen nem a növekvő közlekedésbiztonság tűnik a legizgalmasabb kérdésnek, a leendő vásárlók 73% ezt tartja a legfontosabb kérdésnek a fejlesztések során. Épp ezért valószínűleg az autógyártók is erre fognak koncentrálni a közeljövőben.

Az Európai Unióban az új autókba 2015-től kötelező lesz az eCall jelzés beépítése. (eCall: olyan, az autóból érkező hívás, ami baleset esetén automatikusan tárcsáz egy segélyhívóvonalat.)

Inetrack-nyomkövetés-blog-v2v

Az eCall eszköz létfontosságú adatokat tud majd küldeni a segélyszolgálatnak: baleset helye és ideje. Az eCall segítségével az autóvezetők könnyebben jutnak majd ellátáshoz, legyen az mentő, tűzoltó, vagy rendőri segítség. Az előzetes számítások szerint ez a rendszer 50%-kal fogja csökkenteni a segítségnyújtás reakcióidejét.

A diagnosztikai eszközök fejlesztése ugyancsak jelentős szerepet fognak játszani a V2V technológiájú járművek piacán, így a biztonság területén is. Képzelj el egy mobilalkalmazást, aminek a segíségével ellenőrizheted az autód műszaki állapotát még mielőtt beleülnél.

Folytatjuk…

Forrás: http://techcrunch.com/2014/10/03/from-model-t-to-4g-how-connectivity-is-revolutionising-the-car/

okos, tech , , , ,

Comments are currently closed.