Mozgássérültek számára nyújt megoldást az új magyar találmány

Egy elektromos autó, mely kizárólag mozgássérültek számára készült és segít a nagyobb függetlenség elérésében.

Helicopter

A Kenguru névre keresztelt magyar fejlesztésű kisautó feltalálója Kissároslaki István, aki a gazdasági világválság közepette közel 10 évet próbálkozott ötletének megfelelő finanszírozási hátteret teremteni Magyarországon. Sajnos nem járt sok sikerrel, így a gyártás nem valósult meg.

2010-ben figyelt fel a találmányra egy Amerikában élő mozgássérült ügyvéd Stacy Zoern, akinek hosszas rábeszélés után sikerült meggyőznie a magyar feltalálót, hogy családjával együtt költözzön az USA-ba, hogy közösen találjanak befektetőt. A terv sikerült, méghozzá olyannyira, hogy Barack Obama amerikai elnök érdeklődését is felkeltette a projekt, aki elismerősen nyilatkozott az új fejlesztésről.

Az elektromos kisautó 2 méter hosszú és 1,5 méter magas, végsebessége pedig maximum 40 km/h. Nincs benne ülés, a tolószékben ülő személy egyszerűen begurul a hátsóajtón az autóba. Hagyományos kormánykerék sem található a volánnál, hanem a motorkerékpárokon található úgynevezett “szarv” segítségével irányítható a jármű. A jövőben további változásokat terveznek ezen a téren, hogy a különböző mozgásszervi betegségekben szenvedők is könnyen tudják vezetni egy botkormány segítségével.

kenguru-car-wheelchair

Elektromos autóról van szó így fontos, hogy egy feltöltéssel kb. 100 km-t tud megtenni a jármű. Nagyobb távok megtételére és autópályán való közlekedésre alkalmatlan, de a mindennapokban nagy segítséget jelent a rászorulóknak. Az autó várható ára kb 5,5 millió forint lesz, mely a különböző egészségügyi kedvezmények által tovább csökkenhet. Összehasonlításképp, Amerikában egy normál autóból speciálisan mozgássérültek számára átalakított legolcsóbb gépkocsi kb 11 millió forintnak megfelelő amerikai dollárba kerül. Az előrendelések már folyamatosan érkeznek a gyártó céghez, az első darabokra pedig kb. 1 évet kell várni a becslések szerint.

érdekes, okos , , , ,

Comments are currently closed.