Életmentő német drón

Ezúttal életmentésre használhatnák a napjainkban oly sokat vitatott és tömegeket megosztó drónokat. A pár hete Németországban bemutatott prototípus szívbetegeken segítene, méghozzá egy hordozható defibrillátorral, melyet GPS segítségével juttatnak el a szükséget szenvedő beteghez.

Bár a német mentőszolgálat óva inti a közönséget attól, hogy csodát várjanak az új berendezéstől, a kezdeményezés mégis okot adhat a reményre, hogy valamelyest sikerül visszaszorítani a szívbetegségben bekövetekezett halálesetek számát.

A berendezést elsősorban olyan helyeken tervezik bevetni, melyek nehezen megközelíthetőek, hiszen szívprobléma esetén minden perc számít. A drón bevetése azonban feltételezi, hogy a beteg mellett van valaki, aki leadja a riasztást.

A vészjelzést egy speciális alkalmazáson keresztül lehet leadni, s innentől GPS alapú vezérlés juttatja el a drónt a pácienshez. A 20.000 eurós szerkezet kb. 1 méter átmérőjű, 15 km hatósugarú és maximális sebessége 70 km / óra, gyakorlatilag bármilyen időjárási körülmények között bevethető. A rajta levő defibrillátor kis ejtőernyővel jutna el célhoz, s bekapcsolás után iránymutatást ad használatának mikéntjéről.

A GPS alapú helymeghatározást egyre több esetben használják az egészségügyben, életmentésben. Magyarországon jó példa erre a Cserhát Mentőkutyás Egyesület, akik az IneTrack nyomkövető rendszert hívják segítségül eltűnt személyek felkutatására. Ezzel a fejlesztéssel a CSMKE hazánk legfejlettebb eszközökkel felszerelt mentést végző civil szervezetté vált.

érdekes, tech , ,

Comments are currently closed.