A GPS nyomkövetés nem GPS navigáció!

Tapasztalataink szerint a legtöbb ember számára nem világos, hogy mi a különbség a GPS navigáció és a nyomkövetés között. Sokan csak elintézik annyival, hogy “raktam GPS-t” az autómba, holott technikailag ez helytelen megfogalmazás.

Kezdjük az elején! A GPS (Global Positioning System = Globális Helymeghatározó Rendszer) kifejezés magára a teljes műholdas helymeghatározáson alapúló technológiára utal, nem pedig az autóba szerelt eszközre. A rendszer része a 24 darab, Föld körül folyamatosan keringő műhold, mellyel 3 dimenziós helymeghatározást végezhetünk. A műholdak egymással és a földi központokkal is folyamatosan kommunikálnak, szinkronizálják pályájukat és az órájukat, és sugározzák pozícióikat a GPS vevő eszközök felé. A GPS-t számos célra használhatjuk, de mindegyiknek az alapja maga a helymeghatározás, melyről korábban már írtunk egy bejegyzést.

GPS navigáció

Gyakran hallani a “raktam GPS-t az autómba” kifejezést. Ebben az esetben a legtöbben navigációs megoldásokra gondolnak, vagyis egy olyan PDA-t, tabletet helyeznek el az autóban, mely rendelkezik GPS vevővel.

Az eszközökre különféle térképek, navigációs szoftverek telepíthetőek, mint például az iGO vagy a Sygic. A készülék a műholdak alapján meghatározza, hogy éppen hol vagyunk, és az előre megadott címre megtervezi az útvonalat és odanavigál bennünket. Bizonyos szoftverek rendelkeznek élő közlekedési adatokkal (pl. történt-e baleset valahol) vagy POI-kkal is (pl hol található benzinkút vagy bolt a közelben).

GPS nyomkövetés

Nyomkövetés esetében szintén egy eszközt kell elhelyezni a járműben, de ezek az eszközök (trackerek) többnyire nem rendelkeznek kijelzővel, és nem céljuk az útvonaltervezés vagy a navigáció. A trackerek szintén rendelkeznek GPS vevővel, de ugyanakkor egy SIM-kártyát is tartalmaznak, így mobilhálózaton keresztül folyamatosan kommunikál a nyomkövető szolgáltatást biztosító cég (pl. IneTrack) központi számítógépeivel.

A tracker elküldi a jármű pontos helyzetét, és egyéb kiegészítő adatokat (pl üzemanyagszint, gyújtásérzékelés). A járművek útvonala pedig a nyomkövető rendszerben, böngészőben kérhető le. Itt készíthetünk menetlevelet és különböző kimutatásokat is a megtett útvonal alapján.

Látható, hogy mindkét esetben a GPS helymeghatározó szerepére támaszkodunk, a felhasználási terület azonban más. Jól szemlélteti talán, hogy az aktuális pozíciónk meghatározása mellett a navigáció esetében a jövőben megteendő útvonalról van szó, míg nyomkövetés esetében többnyire a múltbéli útvonalunkon végzünk műveleteket.

tech , , , ,

Comments are currently closed.

2 hozzászólás - “A GPS nyomkövetés nem GPS navigáció!”

  • […] A GPS alapú helymeghatározást egyre több esetben használják az egészségügyben, életmentésben. Magyarországon jó példa erre a Cserhát Mentőkutyás Egyesület, akik az IneTrack nyomkövető rendszert hívják segítségül eltűnt személyek felkutatására. Ezzel a fejlesztéssel a CSMKE hazánk legfejlettebb eszközökkel felszerelt mentést végző civil szervezetté vált. Google+ érdekes defibrillátor, drón, életmentés […]

  • […] már nem kell bemutatni senkinek, sőt többször írtunk már mi is a működéséről, megfelelő használatáról. Ezt a 24 aktív műholdból álló helymeghatározó rendszert sok más technológiához […]