Szerkeszthetővé vált a Google Maps

Magyarországon is elérhetővé vált a Google új térképszerkesztője, a Map Maker. A szolgáltatás elsődleges célja, hogy a felhasználók is könnyen szerkeszthessék a felületet, feltöltve akár kedvenc bicikli- és túraútvonalaikat.

Az új szolgáltatást azért készítette a keresőóriás, hogy a jelenleg még lefedetlen területekkel is képes legyen bővíteni térképes szolgálatását. Itthon idáig nem volt elérhető a Map Maker, de a Google hivatlos blogja szerint múlt hét szerda óta Magyarország is csatlakozott a szerkeszthető országok közé Csehországgal, Svédországgal és Bosznia-Hercegovinával együtt.

A felhasználók a térképen nem szereplő utcákat, folyókat, erdőket vagy akár épületeket is feltölthetik. “A magyar térkép elég fejlett, de hasznos lehet a kedvenc bicikliutak, turistautak felvitele” – olvasható a Google blogbejegyzésében. Lehetőség van ugyanakkor teljes városok, cégek, intézmények, éttermek szerkesztésére is. Az egyes területeken történő változásokról pedig folyamatosan értesülhetünk. A feltöltött adatok a Google ellenőrzését követően egyúttal kikerülnek az éles térképre, a Google Earth-re és a Google Maps mobilváltozatára is.

Korábbi cikkünkben beszámoltunk már hasonló térképszerkesztési módszerről az OpenStreetMap kapcsán. Ott az ID editort emeltük ki, mint térképszerkesztő szoftver, ami rendkívül egyszerű és jól használható eszközöket kínál az adatok térképen történő feltüntetésére. A nagy különbség azonban a két térképszolgáltató között, hogy míg az OSM-re feltöltött adatok nyílt hozzáférésűek, bárki számára igénybevehetők, addig a Map Maker által felvitt térképinformációk a Google tulajdonába kerülnek.

érdekes, tech , , ,

Comments are currently closed.

Egy hozzászólás - “Szerkeszthetővé vált a Google Maps”

  • […] Google Maps-et egy ideje már meghívó nélkül is ki lehet próbálni. A Waze integrációt és térképszerkesztőt kapott szolgáltatás nemrég az androidos mobilokon is frissült. Az új felület azonban nem […]